Obesity News
Biopotraviny posilují náš imunitní systém

Biopotraviny posilují náš imunitní systém

Slovo biopotraviny se v médiích poslední dobou objevuje velmi často. Co to vlastně je? Jak je v obchodě poznáme? Kde je můžeme koupit? Proč jsou lepší než tzv. normální potraviny? Můžeme jim věřit? Takové a mnohé další otázky napadají asi nejednoho z nás. Přejděme tedy k jejich zodpovězení.

Produkt ekologického zemědělství

Biopotraviny jsou produktem ekologického zemědělství, tzn. že jsou vyprodukovány z bioproduktů bez použití umělých hnojiv, pesticidů, hormonů, nesmí být vyrobeny z geneticky modifikovaných organismů a nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství (konzervační látky, stabilizátory, pojiva atd.). Je zakázáno bělení, působení hormonů, ozařování a mikrovlnný ohřev, nakládání s použitím chemikálií atd. Nesmí se také používat syntetické přídatné látky (např. syntetická sladidla). Biopotraviny se označují logem BIO s malým nápisem PRODUKT EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ. Logu se taky někdy říká biozebra. Pokud má biopotravina tuto certifikaci, měli bychom tím mít zaručeno, že se skutečně jedná o biopotravinu, bioprodukt.

Jaké biopotraviny jsou na trhu

Jednak je to zelenina, ovoce, mléko a mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny, ale také maso a masné výrobky (můžete zakoupit biošunku nebo biouherák), máslo, dětská výživa, dále také pochutiny jako kečup, chipsy, víno, čokoláda, káva, čaj, koření a spousta dalších. Sortiment se neustále rozšiřuje. Nyní je na českém trhu přes 2000 druhů biovýrobků.

Lidé ještě často vnímají označení BIO jako něco speciálního, určeného pro vegetariány, jako něco nechutného a pro "normálního" člověka nepoživatelného. Postupně se ale do povědomí lidí dostává jako značka kvalitních potravin. Dobrým příkladem může být biomaso a masné výrobky.

Proč jsou biopotraviny lepší

Především proto, že neobsahují přídatné chemické látky, škodliviny z pesticidů, herbicidů, umělých hnojiv a z dalších zdrojů. Pro zdraví člověka jsou tedy mnohem příznivější. Biozelenina má vyšší obsah vlákniny, minerálních látek, vitaminů i antioxidantů, důležitých v boji proti rakovině, než nebiozelenina. Tak například vitaminu C má o 27 %, hořčíku o 29 % a železa o 21 % více.

Biopotraviny posilují náš imunitní systém

Biopotraviny nejsou urychlované, obsahují tak méně vody a dusíku a více sušiny, a proto mají lepší a přirozenější chuť. Oproti normálním potravinám mají jednu nevýhodu – vzhledově vypadají často hůř. Ovoce není tak velké a pěkné, biošunka není tak růžová. Také trvanlivost bývá menší, jelikož v nich nejsou použity konzervační látky. Co se týká chuťové kvality, tu musí každý posoudit sám.

Rozhodně vhodnou volbou jsou biopotraviny pro nemocné, alergiky, ekzematiky a další. Pro organismus představují mnohem menší zátěž, neoslabují imunitní systém tolik jako potraviny plné aditiv a chemikálií.

Je ovoce a zelenina z našich zahrádek také biopotravina?

Podle zákona určitě ne. Pokud ale při pěstování nepoužíváte chemická hnojiva, nemáte zahrádku u dálnice, v dohledu žádnou chemickou továrnu, používáte vhodnou sadbu a osiva, je velmi pravděpodobné, že ze zdravotního hlediska půjde o velmi podobné produkty, jaké zakoupíte s logem biozebry.

Kam za biopotravinami a bioprodukty

V České republice existují jednak bioprodejny, kde nakoupíte více certifikovaných biopotravin než v ostatních tzv. zdravých výživách. Dále jsou k dispozici biokoutky v supermarketech. Biopotraviny můžete zakoupit také přímo na ekofarmách nebo na biojarmarcích či biodožínkách. Někteří ekofarmáři vám zašlou své produkty i poštou. Další možností je objednávka v internetových obchodech.

Biopotraviny se stále více dostávají do povědomí lidí, což je dobře. Každý z nás je za své zdraví zodpovědný a může pro ně hodně udělat. Začít můžete právě zamyšlením nad nákupem potravin. Koupíte si levné mléko ze supermarketu pochybné kvality, nebo dáte přednost biomléku, které obsahuje více nutričních látek a nebylo nijak chemicky ošetřeno? A co levná mrkev nebo levný kečup? Musíme se rozhodnout sami, zda šetřit a nakupovat levné potraviny, oslabovat tak imunitní systém, zatěžovat organismus konzervačními látkami a dalšími aditivy, pak doplácet spoustu peněz za léky v lékárně nebo nakupovat drahé vitaminové doplňky, nebo si raději připlatit za kvalitní potraviny, které posilují náš imunitní systém a tím chrání naše zdraví.

Přečteno:  9965×

Vyšlo:  18. 10. 2007

Poslat článek: e-mailem

Článek je v kategoriích: Strava, Tipy

 
© Aleš Krupička 2007–2018