Jáhly důkladně propláchneme a necháme odkapat v cedníku. Stranou si nakrájíme papriku, půl stroužku česneku, vše vložíme na rozehřáté máslo a orestujeme. Přisypeme propláchnuté jáhly a směs několik minut opět restujeme a mícháme. Ke konci přidáme sůl, pepř a rizoto podáváme. Na talíři rizoto zasypeme čerstvým rozmarýnem a petrželkou.
kuchař
Do rizota můžeme jako vložku přidat dále cuketu, houby, rajčata nebo také jarní cibulku. Rovněž ho můžeme zasypat různými druhy sýra, např. eidamem, parmazánem a mozzarellou.
nutriční terapeutka
Energetická hodnota 1 porce je cca 1 650 kJ. Obsah tuků je 7 g, sacharidů 75 g a bílkovin 12 g. Jáhly se řadí mezi obiloviny a jde v podstatě o vyloupané proso. Pro přípravu pokrmů je vhodné je spařit horkou vodou, zbavíte je tak nahořklé chuti. Jsou výživné, lehce stravitelné a syté. Protože neobsahují lepek, mohou je konzumovat lidé s celiakií. Nejvíce zastoupenou složkou jsou v jáhlech sacharidy, převážně škrob, který se postará o postupné uvolňování energie do těla. Jáhly obsahují větší množství vlákniny, vitaminy skupiny B, minerály (železo, hořčík, draslík, zinek, fosfor aj.). Pro vysoký obsah železa uvítají tento pokrm i vegetariáni a lidé trpící chudokrevností.
pohybová instruktorka
Tím že jsou jáhly lehce stravitelné, můžete si tento pokrm dopřát před i po tréninku, s odstupem alespoň jedné hodinky. Energetická hodnota 1 650 kJ odpovídá energetickému výdeji např. při kruhovém tréninku po dobu 60 min. (orientační odhad pro člověka vážícího 80 kg).
3. interní klinika 1. LF UK a VFN Praha
Ani v redukčním režimu není třeba se obávat tento pokrm zařadit jako hlavní jídlo. I když někomu může energetická hodnota 1 650 kJ připadat jako vysoká – oproti typicky české kuchyni je to spíše méně. Rizoto nepřisolujte, to bývá častý nešvar u těchto pokrmů.