Mnohé z redukčních diet, které slibují rychlé snížení hmotnosti, se zaměřují na sacharidy a v dietních plánech je radikálně omezují. Nejsou ale sacharidy jako sacharidy.
Diety často zaměňují sacharidy obecně, tedy přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách, se současnou přehnanou konzumací rafinovaného cukru v podobě nejrůznějších sladkostí.
Pro lidský organismus jsou sacharidy hlavním zdrojem energie. Přijímáme je potravou převážně v podobě sacharidů složených z více cukerných jednotek, např. v obilovinách, luštěninách či bramborách. Organismus je poté postupně štěpí až na nejjednodušší monosacharidy.
Nejvýznamnějším z jednoduchých cukrů je glukóza, základní a nejrychlejší energetický zdroj pro všechny tělesné tkáně a pro některé buňky dokonce zdroj výhradní (např. červené krvinky, buňky mozku). Je-li příjem glukózy potravou nepravidelný, organismus si umí poradit štěpením glykogenu (zásobní polysacharid), a reguluje tak koncentraci glukózy v krvi (glykémii). Zásoby glykogenu v organismu jsou však omezené. V rámci zachování rovnoměrného přísunu energie pro všechny buňky těla je tedy nezbytné sacharidy pravidelně a rovnoměrně přijímat v potravě.
Ve zdravém a vyváženém jídelníčku upřednostníme potraviny obsahující složité sacharidy mající současně nízký glykemický index (udává rychlost využití glukózy z určité potraviny tělem). Luštěniny, ovoce a zelenina, celozrnné pečivo, rýže a těstoviny tak spolehlivě zajistí přísun potřebné energie. Díky nižšímu glykemickému indexu a vysokému obsahu vlákniny navíc zasytí po delší dobu. Naopak bez jednoduchých cukrů obsažených ve sladkostech, sušenkách či zákuscích se opravdu můžeme obejít. V našem jídelníčku by se měly objevovat jen příležitostně.