Obezita, srdeční selhání a 200 kg
20. února 2020

Maximální hmotnost pacienta dosáhla 216 kg. Při srdečním selhání s dušností, kdy byl schopen chůze jen velmi omezeně, byl přijat do nemocnice. Po zaléčení srdečního selhání s retencí tekutin (zadržení vody, otoky, dušnost) se hmotnost ustálila na 190 kg. Byl odeslán na obezitologii. Po dvoutýdenním redukčním pobytu v obezitologickém centru 1. LF UK a VFN v Praze se podařilo snížit hmotnost pacienta na 178 kg (dieta VLCD – 1 200 kcal/den – tento režim může být pouze krátkodobý a pod dohledem nutričního terapeuta nebo lékaře, zvláště u pacientů s diabetem, srdečním selháním musí být pacient monitorován).

Během dvou měsíců došlo opět k mírnému zvýšení hmotnosti na 178 kg. Nicméně intenzivní léčbou (pomocí redukční diety, stále poměrně omezené pohybové aktivity – chůze) a dalším režimem VLCD na lůžku se dostal až na 146 kg. Poté dochází ke stagnaci hmotnosti. V této době je pacientovi nabídnut bariatrický výkon.

Z hlediska srdečního selhání je pacient schopen výkonu, což zatím odmítá s tím, že „si myslí“, že to zase půjde. V následujících čtyřech měsících dochází jen k mírnému snížení hmotnosti i při skoro stejné dietě (je adaptován na nízký příjem – organismus se přizpůsobil). To je zcela normální u většiny lidí, kteří mají genetickou schopnost hodně nabírat. I proto se přistoupilo k již třetímu redukčnímu pobytu s dietou VLCD (tentokrát příjem dokonce jen 800 kcal/den), díky níž opět došlo k dalšímu poklesu hmotnosti až na 139 kg.

Další plán je hmotnost udržet, a pokud pacient stále bude odmítat bariatrický výkon, za půl roku opět předepsat redukční pobyt nebo i léky na snižování hmotnosti. Přes léto však došlo k typické situaci. Mírné polevení v režimu, přerušení monitoringu vedlo k opětovnému vzestupu hmotnosti až na 160 kg, částečně nepochybně na vrub zadržení tekutin, ale to se u kardiaků při změně diety často stane a následně omezí i pohyb, a tím se dostávají opět do pozitivní energetické bilance. Nicméně je to typický příklad, kdy po velkém redukčním úspěchu pomocí redukční diety a adaptaci na nízký příjem dojde k rychlému vzestupu hmotnosti.

Pacient nyní souhlasí s přípravou na bariatrický výkon – tentokrát s plikací žaludku a s dalším redukčním pobytem v nemocnici těsně před operací, je operován s hmotností 144 kg. Od té doby úspěšně snižuje hmotnost až na současných 109,8 kg a připravuje se na plastiku břišní stěny (za šest měsíců bude příběh aktualizován).

(red)
Aktualizace 20. 2. 2020

Štítky: dieta | obezita | příběh

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Vyšlo to až napotřetí…

Pan Kliment nebyl nikdy, jak se říká, žádný hubeňour, prakticky od první třídy dále na hmotnosti pouze přibýval. První diety přišly v pubertě, kdy...

Úspěch na první i druhý pokus

Dnes šedesátiletý muž, říkejme mu v našem příběhu třeba Patrik, nikdy nebyl „kost a kůže“. V mládí se věnoval vrcholovému sportu, vesloval a později...

V těle o 50 kg lehčím mi bylo lépe, pohodlněji, prostě luxusně!

Pan Stefurak měl v dětském věku nějaký ten kilogram navíc, od patnácti let si ale po dobu zhruba deseti let držel hmotnost normální (65 kg). Pak...

Jde to i bez operace…

Paní Zittová byla do svých osmi devíti let „normální“ štíhlé dítě. Pak se ale cosi zlomilo a kilogramy začaly plíživě narůstat, až si na střední...

Za mým úspěchem je obrovská podpora celé rodiny a fenky Meggie

Paní Fabianová říká, že už jako malá byla větší, což ji provázelo po celé dětství. Od 1. třídy hrála volejbal v národní lize, ve 12 letech ale přišel úraz nohy a rok bez sportu znamenal první skokový růst hmotnosti.

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.