dezerty

Celozrnná žemlovka s tvarohem, jablky a hruškami

Tradiční sladký nákyp v upravené zdravé verzi s celozrnným toustovým chlebem a tvarohem. Oproti klasickému receptu je žemlovka méně kalorická a díky tvarohu vás zasytí na delší dobu. Pokrm je vhodný jak na snídani, tak i na svačinu.

Ingredience:
celozrnný toustový chléb
3 jablka
2 hrušky
3 vejce
500 g tvarohu ve vaničce
400 ml mléka
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
2 lžičky skořice
vanilkový extrakt
citronová kůra
kokosový olej na vymazání formy
sladidlo

Postup:
Jablka a hrušky nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme skořicí, přidáme rozinky a nadrobno nasekané vlašské ořechy.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, sladidla, citronové kůry a žloutků.
Toustový chléb namočíme do mléka ochuceného skořicí, vanilkou a případně lehce osladíme. Do vymazané formy nejprve dáme trochu směsi s jablky a hruškami, následně na ně položíme namočený toustový chléb. Na chléb začneme vrstvit jablka, hrušky a tvaroh, proložíme další vrstvou toustového chleba a opakujeme. Zakončujeme vrstvou strouhaných jablek a hrušek.
Připravenou žemlovku dáme péct přibližně na 10–15 minut na 180 °C.
Mezitím si vyšleháme vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Po cca 15 minutách vytáhneme žemlovku z trouby a pokryjeme vyšlehaným sněhem z bílků a dáme znovu péct do trouby na cca 15 minut.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Partneři:

Odborný garant: