hlavní jídla

Celozrnný quiche s pórkem a růžičkovou kapustou

Růžičková kapusta pro většinu z nás nebývá na seznamu nejoblíbenějších jídel. Můžeme vám však zaručit, že v tomto receptu si ji zamilujete. Quiche je druh francouzského slaného koláče, který je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jako snídaně či večeře.

Ingredience:
Těsto:
180 g celozrnné hladké špaldové mouky
60 g másla
1 vejce
půl lžičky kypřicího prášku
sůl, pepř, muškátový oříšek
5 lžic vody

Náplň:
500 g růžičkové kapusty – 2 balení
1/2 pórku
1 červená cibule
4 stroužky česneku
200 g ricotty
150 g zakysané smetany 12 %
3 vejce
sůl, pepř, tymián
lžíce olivového oleje

Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Nejprve si připravíme těsto. Prosátou mouku smícháme se změklým máslem, vejcem, kypřicím práškem, kořením a přidáme trochu vody do konzistence tuhého těsta. Hotové těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout.

Mezitím si připravíme další suroviny. Cibuli a pórek očistíme a podélně nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vroucí osolené vodě pak uvaříme cca 5 minut omytou a očištěnou růžičkovou kapustu. Hotovou kapustu scedíme a propláchneme studenou vodou, následně nakrájíme na půlky.

Na pánvi s olivovým olejem orestujeme cibuli, česnek a pórek. Na závěr přidáme i růžičkovou kapustu. Společně promícháme a odstavíme.

Připravíme si tekutou část náplně. Smícháme ricottu, zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a tymián.

Nyní už jen poskládáme vše dohromady.

Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme do formy. Spodek těsta ještě propícháme vidličkou. Na těsto navrstvíme část orestované zeleniny, zalijeme ricottovou náplní a navrch rozložíme zbytek zeleniny.

Pečeme přibližně 40 minut na 180 °C.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Partneři:

Odborný garant: