COVID-19 a obezita – nebojte se!
19. října 2020

Současná situace je vážná. COVID-19 v souvislosti s obezitou je stále sledovanějším tématem. Protože jsem byl během posledních dnů několika médii požádán o vyjádření, rozhodl jsem se napsat pár řádků i sem, na Obesity News.

Pro média jsem měl zdůraznit, proč zrovna obezita je rizikový faktor pro COVID-19. A jak obézní špatně dopadnou, pokud onemocní. Ale k faktům: Obézní má 2x větší riziko, že skončí na JIP, a následně 2x větší riziko, že zemře. O tom, zdá se, není pochyb. Ale jak s touto informací naložit?

Stres zhoršuje imunitu! Současné zprávy z médií a předpoklady, jak dopadnou lidé s obezitou v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu, jsou neradostné. Jak vyplynulo z monitoringu na www.casprozdravi.cz, v první vlně na jaře lidé omezili na několik týdnů pohybovou aktivitu hodnocenou kroky o 25-30 % (srovnáno stejné období let 2019 a 2020). Vyhodnocení TOP 10 000 uživatelů www.kaloricketabulky.cz pak ukazuje, že došlo i k mírnému navýšení spotřeby sacharidů. V celkovém výsledku došlo u rizikové populace k vzestupu hmotnosti v období březen-červen o 2-4 kg. Současný stav a obava z rizik COVID-19 by mohlo vést k tomu, že obézní začnou držet přísné diety, aby rychle zhubli. To by ale byla zásadní chyba! Při stresu, podpořeném ještě přísnou dietou, je imunitní systém extrémně oslaben, takže riziko infekce (nejen COVID-19) se zvyšuje. Klíčem k přežití je snížení hladiny stresu. Někdo v takové situaci sáhne po alkoholu, ale to není dobrá volba

Jak tedy čelit současné výzvě? Není nic přirozenějšího než pohyb. A kromě pohybu prospěje určitě i omezení sledování aktuálních zpráv, které pro běžného člověka nemají velký význam. Vhodnou pohybovou aktivitou může být například chůze. Přestože čelíme výzvám, abychom zůstali doma, procházka v přírodě, pokud se vyhneme větším sociálním kontaktům, je určitě v pořádku. „Vyčištění“ hlavy a postupné zvyšování kondice je totiž daleko efektivnější než prudké snižování hmotnosti dietou. Nezapomínejme, že FIT FAT má lepší prognózu než UNFIT UNFAT!

Pokud se chcete dostat ze stresu – www.hubnemespivrncem.cz

(mat)

Štítky: COVID-19 | imunita | obezita | pohyb | stres

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.