Za vše můžou geny – ví to nejen Pivrnec
25. září 2020

Všichni to říkají, mám to v genech, ale mnoho štíhlých tomu nevěří. Je až překvapivé, kolik lidí s nadváhou a obezitou se v minulosti potýkalo s nadváhou a obezitou. A kolik je lidí, kteří v dětství a adolescenci mohli sníst cokoliv, aniž by přibrali alespoň deko, a kteří přestože se v dospělosti držují, hmotnost jim jde nezadržitelně nahoru. Je to dané tím, že přeci jenom v dospělosti máme méně pohybu a postupně zcela přirozeně klesá klidový energetický výdej. Je to tedy jen výmluva, když jsme v mládí byli štíhlí? Nebo opravdu máme svou váhu předurčenou? Je to kombinace vloha a toho, jak se v průběhu chováme. Pro geneticky vybavené jedince je to opravdu složité a stačí jen málu k vzestupu hmotnosti a snížit ji je tak těžké. Nejlepším lékem je prevence již od dětství.

Jak ale poznat, že dítě, které je hubené, bude mít tendenci k přibírání? Stačí se podívat na rodiče a prarodiče. Pokud jsou v linii předci „tlustí“ v době, kdy rozhodně nebylo prostředí tak nezdravé, je skoro jisté, že vloha pro přibírání na váze je v rodině. Některé rody jsou jak klony. Jak se říká děti rostou do podoby rodičů a často i prarodičů… ale bohužel ve vyšší hmotnostní kategorii. Bylo více pohybové aktivity, byla menší dostupnost fastfoodů apod., a přesto většina z rodiny měla nadváhu nebo obezitu, je tedy skoro jisté, že se budou děti vyvíjet podle této genetické informace.

Při posledním výzkumu, který mapoval výskyt obezity v České republice byla návštěva fastfoodu jako nejsilnější faktor, který byl spojený s výskytem obezity, následovalo vlastnictví auta a spotřeba uzenin.

Není bez zajímavosti, že před 30 lety dosahoval obézní lidé až na výjimky 150-160 kilogramů maximálně, před 15 lety však bez větších problémů 200 kg, a dnes nejsou výjimkou lidé 230 a těžší.

Moderní medicína jim samozřejmě umí pomoci, ale protože už toto víme, je třeba preventivně pracovat. A jako prevence se jeví pohyb už od dětství.

doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., Obezitologické centrum 3. interní kliniky VFN Praha
Marek Řihák, Pacimed, z.s., pobočný spolek VŠTJ Medicina Praha

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.