Strava před a po bariatrii
17. ledna 2020

Bylo Vám doporučeno chirurgické řešení vaší obezity, výkon bariatrické metabolické chirurgie? Na operaci se nepřipravujte, jako byste „drželi dietu“, ale jako by na jejím výsledku záviselo vaše zdraví. Následující řádky vám mohou pomoci v přípravě na operaci s cílem dosáhnout co možná nejlepšího a nejtrvalejšího výsledku.

STRAVA PŘED BARIATRIÍ REDUKCE 5-10 % VAŠÍ TĚLESNÉ HMOTNOSTI JE SPOJOVÁNO S VÝRAZNÝM SNÍŽENÍM POOPERAČNÍCH KOMPLIKACÍ.

Strava redukčního charakteru je vhodná pro každého, u kterého došlo nebo dochází k nechtěnému nárůstu hmotnosti. Lze shrnout obecné zásady redukčního režimu, nastavení diety je však vždy přísně individuální a odvíjí se od konzultace s nutričním terapeutem, případně lékařem. Zásadní roli hraje současný způsob stravování pacienta, který hodnotíme prostřednictvím jídelníčku zaznamenaného pacientem. Do záznamu proto zaznamenejte dle skutečnosti vše, co jste za dané období zkonzumovali a nebojte se případné dietní prohřešky konzultovat s vaším nutričním terapeutem.

 

Jak mohu ovlivnit výsledek plánované operace ještě v předoperačním období?

  • Doporučujeme plánovat si stravu dle individuálních požadavků a potřeb do 3-5 porcí/den. Svačiny zařazovat pouze, je-li to nutné – v případě, že před hlavními pokrmy pociťujete velký hlad.
  • U hlavních jídel doporučujeme vyvážené složení – kvalitní zdroj sacharidů s vyšším podílem vlákniny, menší porce bílkovin, pokrmy vždy doplnit zeleninou nebo ovocem. Vhodnou skladbu hlavních pokrmů schematicky znázorňuje správně složený talíř.
  • Doporučujeme klást důraz na kvalitu a skladbu stravy, ne tolik na jednotlivé živiny (sacharidy, tuky nebo bílkoviny). Moderní výživová doporučení zohledňují přesun od zákazů jednotlivých živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) k doporučení výběru konkrétních kvalitních potravin a pokrmů.
  • Nehladovět, ale učit se dělat zdravější potravinové volby, omezit vysoce zpracované (sladkosti, slané pochutiny, fastfood) a zpracované (uzeniny, masné a lahůdkářské výrobky) potraviny a alkohol.
  • Je důležité znát dopady zvažovaného výkonu na nutriční stav. Vše potřebné se dozvíte od svého lékaře nebo nutričního terapeuta při pravidelných kontrolách v rámci předoperační přípravy.
  • Jsou-li přítomny nutriční deficience (např. nízké hladiny vitaminů), doporučujeme jejich úpravu ještě před výkonem.
  • V období bezprostředně před operací (1-2 týdny) je kýžená redukce tělesné hmotnosti i za cenu výrazného poklesu energetického příjmu. Tento způsob redukce je však prováděn výhradně za hospitalizace na lůžkovém oddělení pod zdravotnickým dohledem.
  • Zapojení do individuálního nebo skupinového redukčního a pohybového programu v rámci přípravy na chirurgický výkon vám výrazně pomůže k upevnění nových stravovacích i pohybových návyků a usnadní vaši cestu změny k lepšímu.
  • Přípravu na režim po operaci začněte zlepšováním podmínek u jídla před operací: jezte již nyní v klidu, řádně kousejte, dýchejte mezi jednotlivými sousty a učte se poslouchat signály vašeho těla, např. nastupující pocit sytosti.

 

STRAVA PO BARIATRII

V režimu po operaci rovněž nacházíme obecné zásady, nastavení stravy je však, stejně jako při nastavení redukčního režimu před operací, vždy přísně individuální a odvíjí se od konzultace s nutričním terapeutem, případně lékařem. Při správném nastavení je strava plnohodnotná, lehce stravitelná, se správným poměrem živin a jako taková je zcela vhodná pro celoživotní dodržování. Na rozdíl od režimu před operací, se nejvíce zastoupenou živinou stává bílkovina (protein).

 

STRAVOVÁNÍ PO VÝKONU BARIATRICKÉ METABOLICKÉ CHIRURGIE

1. FÁZE: 1. týden po operaci (1.-6. den od operace)
strava (čiré) tekuté konzistence + sipping + modulární dietetika

2. FÁZE: 2. týden po operaci (7.-14. den od operace)
strava tekuté, hutné konzistence + sipping + modulární dietetika

3. FÁZE: 3-4. týden po operaci (15.-30. den od operace)
strava kašovité konzistence + modulární dietetika

4. FÁZE: 5.-6. týden od operace
přechod na klasickou smíšenou stravu běžné konzistence + modulární dietetika

5. FÁZE: od 6. týdne dále (doživotně)
klasická smíšená racionální strava běžné konzistence

POZOR: Přechod mezi jednotlivými fázemi je striktně individuální. O postupu do další fáze se vždy poraďte s lékařem nebo nutričním terapeutem.

 

OBECNÉ ZÁSADY PLATNÉ PRO VŠECHNY FÁZE:

  • Porce 100-150 ml
  • Najděte si vhodnou odměrku (např. kelímek od jogurtu 150 ml, kelímek od Activia jogurtu 120 ml atp.).
  • Dbejte na dodržování velikosti porce
  • Pozor na jejich postupné, plíživé zvětšování, které bývá nejčastější příčinou opětovného nárůstu tělesné hmotnosti.
  • Jakmile se cítíte sytí – přestaňte jíst!
  • Bílkoviny jsou stěžejní živinou po operaci
  • Jakmile pociťujete nastupující pocit sytosti – dojezte jako první bílkovinnou část.
  • Hlavní pokrmy (snídaně, oběd, večeře) vždy obsahují všechny složky tzv. BARI talíře.
  • Pijte výhradně neperlivé tekutiny.
  • V prvních týdnech po operaci (ideálně min. 1 měsíc) nepijte kávu s kofeinem ani alkohol.
  • Nepijte brčkem. Tekutiny oddělujte od tuhé stravy intervalem 15-30 minut před jídlem i po jídle.

 

SLOVNÍČEK DŮLEŽITÝCH POJMŮ VE STRAVĚ BARIATRICKÉHO PACIENTA

  • Sipping (potravina pro zvláštní lékařské účely, enterální výživa k zakoupení v lékárně)
  • Využíváme zejména v prvních dvou týdnech, dále dle individuální potřeby.
  • Dávkování vám určí váš lékař případně nutriční terapeut. 1 dávka obsahuje v průměru 10-20 g potřebných bílkovin.
  • Modulární dietetika
  • Speciální skupina enterální výživy, která slouží k doplnění jednotlivých živin, např. bílkovin, dávkování a typ výživy dle domluvy s lékařem nebo nutričním terapeutem.
  • Ve stravě bariatrického pacienta je využíváme k doplnění bílkovin do stravy, patří sem např. Protifar, Resource Instant Protein atp.
  • Dávkování vám určí váš lékař případně nutriční terapeut. 1 odměrka Protifaru obsahuje 2,2 g bílkovin. 1 odměrka Resource Instant Proteinu 4,5 g.

 

VÝBĚR POTRAVIN V JEDNOTLIVÝCH FÁZÍCH

1. FÁZE: 1. týden po operaci (1.-6. den od operace). Strava tekutá čirá + sipping + modulárními dietetika
V tomto období je klíčové podávat striktně šetřící stravu tekuté čiré konzistence. Zařazujeme všechny druhy vývarů, bujónů, zeleninové i ovocné (ideálně vodou ředěné) šťávy čiré konzistence – jablečná, brusinková, hroznová šťáva). Do vývarů/bujónů přidáváme Protifar nebo jiné bílkovinné modulární dietetikum.

2. FÁZE: 2. týden po operaci (7.-14. den od operace). Strava tekutá hutná (konzistence hladký tekutý mix) + sipping + modulárními dietetika
Podáváme vývary a bujóny, zahuštěné menší porcí sacharidové potraviny (brambory, těstoviny, rýžové nudle), kořenovou zeleninou + mixovaným masem (doplníme Protifarem nebo jiným bílkovinným modulárním dietetikem). Dále dle tolerance kefír, acidofilní mléko, kyška, jogurtové mléko a další neslazené zakysané mléčné výrobky, lze zařadit řídkou bramborovou, krupicovou a jiné obilné kaše, řídký puding.

3. FÁZE: 3-4. týden po operaci (15.-30. den od operace). Strava kašovité konzistence + modulární dietetika
Do stravy zařazujeme potraviny a pokrmy měkké konzistence (měkké maso, vařená vejce, měkký sýr, jogurt, tvaroh). Konzistence v této fázi je polotuhá. Pečivo zatím nepodáváme, sacharidy doplňujeme v podobě neslazených obilných kaší, brambor, vařené zeleniny, ovoce, případně velice jemně nastrouhané v čerstvé podobě.

4. FÁZE: 5.-6. týden od operace. Přechod na klasickou smíšenou stravu běžné konzistence + modulární dietetika
Již postupně přecházíme ke klasické smíšené vyvážené stravě, která by měla být doživotní. Konzistence v této fázi je již tuhá. Pozvolna zařazujeme luštěniny. Zkoušíme rovněž i běžné pečivo. Při špatné toleranci celého pečiva doporučíme využití pouze střídy.

5. FÁZE: od 6. týdne dále (doživotně). Klasická smíšená racionální strava běžné konzistence
Při neadekvátní toleranci se v jakékoliv fázi vracíme o řád níže. Respektujeme individualitu každého pacienta. V každé fázi dle domluvy s nutričním terapeutem do pokrmů přidáváme proteinová modulární dietetika.

Všechna doporučení jsou obecného charakteru, konkrétní doporučení se zohledněním individuality pacienta poskytuje vždy zkušený nutriční terapeut nebo lékař.

(red)

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 5 / 5. Počet hlasů: 12

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Léčba obezity aneb když konzervativní léčba nestačí

Snížit hmotnost je samo o sobě pro většinu lidí dlouhodobé poměrně složité. Pokud se to ale podaří, bývá ještě složitější hmotnosti udržet. V praxi...

Specifika stravy po bariatrii

Lidé se často obávají stravovacího režimu po bariatrické operaci více než operace samotné. Největší strach člověk mívá z toho, co je pro něj nové, neznámé. I proto je dobré získávat informace o režimu po operaci již dlouho dopředu.

Má smysl hubnout před bariatrickým výkonem?

Bariatrická operace je jednoznačně nejefektivnější postup v léčbě obezity u pacientů s vyšším stupněm obezity (BMI nad 40 kg/m2)…

Role bariatrických operací očima chirurga MUDr. Martina Hrubého

Jaké typy bariatrických operací jsou v současné době nejběžnější? Do jaké míry pomáhají v kompenzaci cukrovky? A kolik se jich v České republice...

V 21. století chirurg pomůže léčit cukrovku a obezitu aneb co je metabolická chirurgie

Chirurgická metoda léčby obezity je známa již několik desítek let. Nejstarší metody bandáže žaludku se v České republice provádí již od konce 80....

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.