V 21. století chirurg pomůže léčit cukrovku a obezitu aneb co je metabolická chirurgie
17. ledna 2020

Chirurgická metoda léčby obezity je známa již několik desítek let. Nejstarší metody bandáže žaludku se v České republice provádí již od konce 80. let. Ve Spojených státech byl však mnohem více populární gastrický bypass, v 90. letech pak přibyla tubulizace žaludku (sleeve gastrectomie) a počátkem 21. století pak její modifikace tzv. plikace žaludku.

Mnoho lidí si myslí, že operace při obezitě vyšších stupňů je vlastně důkaz selhání jedince, stydí se za to a operaci zcela zbytečně odmítají. A to je škoda. Mnoho našich pacientů zhublo v minulosti desítky kilogramů a opět je přibralo. V minulých stoletích to byla pravidelná nutnost přežít v době nedostatku zdrojů a přibrat do zásob v době hojnosti. Bariatrickou operací vytvoříme podmínky pro snížený energetický příjem – „hladomor“, ale s tím rozdílem, že po naplnění menšího žaludku přijde pocit nasycení, resp. plnosti či dokonce uspokojení. To v minulosti nikdy nebylo. Zvláště pro lidi, kteří mají stále hlad, může být restriktivní typ operace (sleeve gastrectomie, plikace – zmenšení objemu žaludku) velkou výhodou. Pokud však převládají chutě a nedaří se tento stav změnit, pak může velmi rychle dojít k selhání metody a výhodnější by pak byl pravděpodobně gastrický bypass. O nejvhodnějším typu operace by tak měl spolurozhodovat i psycholog, nutriční terapeut a samozřejmě i internista, event. kardiolog či anesteziolog v závislosti a přítomnosti dalších onemocnění.

Operace léčí cukrovku

Jako školující se hned od počátku začaly objevovat informace, že někteří pacienti po operaci vyléčí cukrovku 2. typu, o které se od počátku hovořilo jako o chronickém onemocnění, které může být velmi dobře kompenzované, ale prakticky nevyléčitelné. První reporty zvláště amerických chirurgů popisovaly 90 až 100 % vyléčených diabetiků 2. typu s obezitou po bariatrických operacích. Po prospektivním sledování s podrobnou analýzou se potvrzuje, že u 50-70 % diabetiků skutečně doje k remisi diabetu, což znamená, že jsou v laboratorních hodnotách zcela v normě. Nepochybně hrozí, že se cukrovka objeví, ale čím později tím lepší prognóza. U 98 % diabetiků dochází ke zlepšení kompenzace snížení potřeby léků.

Operace – čím dříve, tím lépe…

Je zřejmé, že na to, jak moc pomůže operace v léčbě cukrovky, rozhoduje také, jak dlouho je cukrovka přítomna. Čím dříve po diagnóze je provedena, tím lepší a dlouhodobější prognózu lze očekávat. Nejde ale operaci uspěchat bez přípravy, která obvykle trvá minimálně 3 měsíce, ale může trvat i několik let, zvláště pokud pacient není schopen dlouhodobé spolupráce z hlediska pravidelné stravy nebo je jeho psychika vážněji postižena. Pokud je operace provedena bez adekvátní přípravy, velmi často dojde k selhání operace a opětovnému vzestupu hmotnosti.

Hlavní je však příprava

Nejdůležitější je příprava na operaci, která spočívá v návštěvách obezitologa, nutričního terapeuta, ale i psychologa či fyzioterapeuta. Dokonalá příprava a správná volba typu výkonu a velmi přesné dodržování časného pooperačního režimu pak udělá zázraky.

(red)

Štítky: bariatrie | diabetes | obezita

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Role bariatrických operací očima chirurga MUDr. Martina Hrubého

Jaké typy bariatrických operací jsou v současné době nejběžnější? Do jaké míry pomáhají v kompenzaci cukrovky? A kolik se jich v České republice...

Specifika stravy po bariatrii

Lidé se často obávají stravovacího režimu po bariatrické operaci více než operace samotné. Největší strach člověk mívá z toho, co je pro něj nové, neznámé. I proto je dobré získávat informace o režimu po operaci již dlouho dopředu.

Léčba obezity aneb když konzervativní léčba nestačí

Snížit hmotnost je samo o sobě pro většinu lidí dlouhodobé poměrně složité. Pokud se to ale podaří, bývá ještě složitější hmotnosti udržet. V praxi...

Strava před a po bariatrii

Bylo Vám doporučeno chirurgické řešení vaší obezity, výkon bariatrické metabolické chirurgie? Na operaci se nepřipravujte, jako byste „drželi...

Má smysl hubnout před bariatrickým výkonem?

Bariatrická operace je jednoznačně nejefektivnější postup v léčbě obezity u pacientů s vyšším stupněm obezity (BMI nad 40 kg/m2)…

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.