dieta

Cukr vs. sirupy

Přečteno: 222x, Vyšlo: 10.05.2020, Štítky: cukrsirupvitamíny

To, že nadměrná konzumace cukru není zrovna zdraví prospěšná, je jasné. Kdo si rád dá něco sladkého, může občas pokukovat po “vhodnějších” variantách, kterými by obyčejný cukr nahradil. Často se zdánlivě vhodnější variantou stane sirup (datlový, agávový, javorový, rýžový aj.). Jsou opravdu zdraví prospěšnější, nebo se jedná jen o převlečený dražší cukr s dobrou reklamou?

Klasický řepný nebo třtinový cukr (chemicky sacharóza) je sacharid tvořený 2 cukernými jednotkami – glukózou a fruktózou. Je důležité si uvědomit, že aby byl sirup sladký, musí obsahovat cukr. A teď přijde to podstatné. Ve všech sirupech je cukr obsažen, a to ve formě glukózy, fruktózy nebo sacharózy. Aha! Rozdílný je pouze zdroj, odkud daný cukr/sirup pochází a konkrétní složení, které kromě dalších faktorů dává sirupům jejich odlišnou chuť.

Často se také setkáme s tvrzením, že med a třtinový cukr obsahují zdraví prospěšné látky, jako jsou vitamíny a minerální látky. Ano, ale velmi zanedbatelném množství. Abychom mohli tyto pochutiny považovat za významný zdroj těchto látek, museli bychom přijmout takové množství, které by se za zdraví prospěšné už považovat nedalo. Určitě se shodneme, že ovoce a zelenina jsou vhodnějšími zdroji vitamínů a minerálních látek.

Na trhu najdeme jednu výjimku – ČEKANKOVÝ SIRUP. Ten obsahuje velké množství nestravitelné vlákniny inulinu. 100 g čekankového sirupu obsahuje cca 95 g vlákniny (může někoho nadýmat, takže opatrně) a pouze 5 g cukru. Chuťově je moc dobrý, skvělý třeba do jogurtu, sladkých kaší, palačinek, ale i do pečení.

Existuje samozřejmě i jiná možnost, jak si osladit pokrm nebo nápoj, a tou je využití synteticky vyráběných náhradních/umělých sladidel. Ale o těch zase někdy příště.

Závěrem: Upřednostňování sirupů, jako je datlový, agávový, javorový, rýžový aj., před klasickým cukrem není zdraví prospěšnější. Čekankový sirup lze jako vhodnou alternativu cukru doporučit.

Autor: Bc. Alžběta Staňová, Mgr. Barbora Patková (nutriční terapeutky)