Diabetická dieta – není třeba se jí bát
17. ledna 2020

Diagnózou cukrovky 2. typu se nemusí hned změnit vše ze dne na den. Přesto patří dieta mezi základní léčebně postupy a preventivní opatření pozdějších komplikací, kterých se nakonec většina diabetiků obává. Cukrovka 2. typu je často doprovázena nadváhou a obezitou, a i z toho je zřejmé, že především vyšší příjem tuků může za to, že vlastní inzulín nefunguje tak jak má a nedokáže zpracovat příjem cukrů, především jednoduchých, které je pak potřeba také omezit.

Omezení tuků a redukce hmotnosti je u diabetiků 2. typu hlavní cíl
Omezení tuků a celkové energetické hodnoty jídla a nápojů jsou klíčem ke zlepšení citlivosti tkání na inzulín a tím zlepšení kompenzace cukrovky. Pokud tuková tkáň zmizí z orgánů jako játra (tzv. steatóza jaterní) a svalů, velmi rychle dojde ke snižování hladin cukru v krvi. Dalo by se vlastně říci, že každá efektivní redukční dieta je automaticky vhodná pro diabetika 2 . typu na inzulínu.

Omezení soli
Omezení soli hraje velkou roli jak v diabetické, tak redukční dietě. Sůl (NaCl) má přímý vliv na další chuť k jídlu, a tak omezení soli umožní poměrně přirozeně zmenšit porce. Přestože se na začátku může zdát, že pokrmy nejsou tak dobré, na méně slanou chuť se dá zvyknout a sůl se dá nahradit různým kořením. Nepochybně velký vliv má příjem soli i na krevní tlak a mnoho lidí se srdečním selháním je velmi citlivých na zvýšený příjem soli. V České populaci je potřeba soli cca 3x vyšší, než je obvykle doporučována. Sůl najdeme především v uzeninách, ale i pečivu atd.

I cukry je potřeba omezit, ale ne všechny
Především jednoduché cukry mohou způsobit vzestup hladiny cukru. Naopak polysacharidy nebo tzv. složené cukry jsou potraviny obvykle s nižším tzv. glykemickým indexem, které nezvyšují okamžitě hladinu cukru a mají větší sytivost. Větší význam má sledování sacharidů u diabetiků 1, typu, kde se potraviny přepočítávají na tzv. sacharidové jednotky a k tomu je často flexibilně dávkován inzulín podle aktuální glykémie a plánovanému jídlu.

Nízkosacharidové diety
Někdy mohou fungovat i tzv. nízkosacharidové diety, zvláště u diabetiků 1. typu mohou poměrně hezky zlepšit kompenzaci. V běžné životě je lze držet i dlouhodobě, ale pokud chcete sportovat aktivně s vyšší fyzickou námahou, většinou se bez zvýšené dávky sacharidů neobejdete. Na druhou stranu je třeba přiznat, že potřeba sacharidů je vysoce individuální a tak existují spokojení diabetici na cca 120 g sacharidů denně a některým sportovcům nestačí ani 250 g/den.

Vláknina
Vláknina je velmi důležitá složka potravy, která reguluje vstřebávání cukrů, ale i tuků a bílkovin. Je schopna vázat vodu, zvýšit svůj objem a tím zvýšit pocit nasycení. Podporuje motilitu střev a má mnoho pozitivních efektů na zdraví. Jenom navýšení vlákniny automaticky upraví i další složky. Najdeme ji v zelenině (např. luštěniny) či ovoci (jablka, banány apod.), což nemusí být zcela zapovězeno ani diabetikům.

Pozor na hypoglykémie
Při užívání hypoglykemizujících léků, a především inzulínu, může již během několika dnů dojít k prolomení inzulínové rezistence a prudkému zlepšení hladin cukru, což může v kombinaci s léky vést až k hypoglykémii se všemi příznaky (slabost, pocení, třes atd.). Prevencí je monitorování hladin cukru a úpravy léčby, pokud hladiny jsou okolo 5 mol/l a méně. Nezapomeňte, že pravidelní pohybová aktivita vám nejen umožní i občasné mlsání, ale především vám mění chutě a vlastně ulehčí přechod ke zdravějšímu stravování.

Nejčastější omyly v dietě u diabetiků 2. typu
Cukrovku způsobuje nadměrný příjem cukrů. To je omyl. Určitě hraje roli více faktorů. Jeden z důležitých je genetika a více než cukry je zodpovědná spotřeba tuků a celková energetická hodnota stravy spojena se vzestupem hmotnosti. S výskytem cukrovky také souvisí spotřeba červeného masa a především uzenin.

Přestaňte sladit. Rozhodně je to omyl, že jeden sáček cukru (pozn. 4 g) může za velmi špatně kompenzovanou cukrovku. Rozhodně je v praxi horší hořká káva bez cukru a jeden malý zákusek nebo oplatka s násobně vyšší energetickou hodnotou.

Musíte jíst 5-6x denně. Toto je jeden z nejčastějších omylů diet, zvláště u diabetiků 2. typu. Jistě rozložení stravy do více jídel může pomoci snížit kolísání hladin cukru, ale pokud stačí jídlo pouze 3-4x denně a nejsou to ani velké porce, přechod na více porcí většinou vede k navýšení energetického příjmu. U lidí, kteří jsou již zvyklí na diety a jsou přizpůsobeni malým porcím, je třeba korigovat hladinu cukrů pohybovou aktivitou.

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 4 / 5. Počet hlasů: 1

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Dieta při onemocnění ledvin – na co si dát pozor

Strava při onemocnění ledvin se může u různých pacientů lišit. Záleží na stupni poškození ledvin, jestli jsou léčeni dialýzou, ale i na aktuálních...

Sýry – jakou roli hrají ve výživě?

Sýry patří mezi mléčné výrobky, které se pro svoje příjemné senzorické vlastnosti – chuť a vůni – konzumují již stovky let. Jejich obliba v moderní společnosti stoupá, ….

Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích

Konzumace ryb by pro nás neměla být "svátkem", ryby bychom naopak měli do našich jídelníčků zařazovat pravidelně. V příspěvku se dozvíte, čím jsou...

Není dieta jako dieta

Když se řekne dieta, většině z nás se vybaví různé módní diety slibující rychlý a jednoduchý návod, jak dosáhnout štíhlé postavy. Co ale slovo dieta vlastně znamená?

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.