jak na to

Dieta při onemocnění ledvin – na co si dát pozor

Přečteno: 266x, Vyšlo: 05.03.2020, Štítky: dialýzaledviny

Strava při onemocnění ledvin se může u různých pacientů lišit. Záleží na stupni poškození ledvin, jestli jsou léčeni dialýzou, ale i na aktuálních výsledcích rozborů krve. Proto je vždy potřeba stravu řešit se svým nefrologem a nutriční terapeutkou. Nejčastěji se při onemocnění ledvin musí omezovat příjem bílkovin, draslíku, fosforu a soli. Není ale správné se zaměřit jen na několik potravin, měli bychom nad naší stravou přemýšlet celkově.

Na počátku onemocnění ledvin je strava hodně podobná té, která je vhodná pro každého, kdo chce být zdravý. Kromě ledvin bychom se měli soustředit i na léčbu obezity, cukrovky a vysokého krevního tlaku, pokud je máme. Všechna tato onemocnění funkci ledvin totiž zhoršují. Není ale třeba panikařit, pro všechna onemocnění platí podobná doporučení. Pokud máte nadváhu či trpíte obezitou, je většinou potřeba omezit příjem tuků, tedy tučného masa, smažených jídel, masných výrobků a brambůrek nebo oříšků. Ty často kromě velkého množství tuku obsahují i velké množství soli, která přispívá ke zvyšování krevního tlaku, a tím i poškozování ledvin. Další skupinou potravin s vysokým obsahem tuku jsou sladkosti, sušenky, zákusky apod. Ty mají kvůli kombinaci tuku a cukru vysoký obsah energie, nejsou tak vhodné hlavně při cukrovce a nadváze. Při onemocnění ledvin je potřeba hlídat i příjem bílkovin, neměli bychom to tedy přehánět s porcemi masa a uzenin, popřípadě bílkovinných doplňků. Neměli bychom jíst více než 1 g bílkovin na 1 kg naší hmotnosti. Příloh a chleba se naopak nemusíme přehnaně obávat, měly by být součástí každého ze tří hlavních denních jídel. Pozor je třeba dávat pouze na konzumaci velkého množství luštěnin kvůli většímu obsahu fosforu a draslíku, který je potřeba při onemocnění ledvin hlídat. Zelenina a ovoce obsahují draslík také, ale na druhou stranu obsahují i prospěšnou vlákninu a vitaminy. Při mírnějším onemocnění bychom měli jíst zeleninu a ovoce pravidelně ve třech až pěti porcích denně. Z pití nejsou vhodné kolové, energetické a alkoholické nápoje.

Když už je poškození ledvin větší, je potřeba draslík, fosfor a bílkoviny hlídat přísněji. Vysoký obsah fosforu mají masné výrobky, ryby s jedlými kostmi, některé mléčné výrobky, luštěniny, celozrnné pečivo, čokoláda, ořechy, instantní výrobky, dochucovadla (Masox, Vegeta) a kolové nápoje. Obsah draslíku musíme hlídat hlavně v ovoci a zelenině.

Příjem tekutin musí vždy nastavit lékař. Zpočátku by měl být spíš vyšší, poté se postupně snižuje.
Při zahájení dialýzy se pravidla stravování mění a je třeba je řešit individuálně s nutriční terapeutkou či nefrologem.

(red)