dieta

Glykemický index

Přečteno: 501x, Vyšlo: 19.04.2020, Štítky: glykemický indexglykémie

Glykemický index (GI) je údaj, který vyjadřuje, jak rychle se sacharidy po konzumaci určité potraviny dostanou do krve a jak ovlivní vzestup krevního cukru (glykémie).

To, jak rychle se nám zvedne a jak rychle klesne krevní cukr, nás může zajímat z následujících důvodů:

  • Potraviny s vysokým GI způsobí, že glykémie rychle stoupne a následně prudce klesne. Jakmile dojde k poklesu krevního cukru, dostaví se HLAD!
  • Naopak po konzumaci potravin s nízkým GI dochází k vzestupu pomaleji, glykémie nevystoupá až tak vysoko a následně pomalu klesá, což je výhodné např. při diabetu, nadváze aj. S tím souvisí i pomalejší nástup pocitu hladu. Člověk vydrží mnohem déle sytý.

Hodnota GI je značena od 0 do 100. Určování GI vychází z referenční hodnoty 100, která je uváděna u glukózy (nejedná se ale o hodnotu nejvyšší).

Dle GI můžeme rozdělit potraviny na:

  • Potraviny s nízkým GI < 55 (např. zelenina, houby, luštěniny, většina druhů ovoce aj.)
  • Potraviny se středním GI 55–70 (např. celozrnné pečivo, těstoviny, rýže, sladší druhy ovoce a další)
  • Potraviny s vysokým GI > 70 (např. bílé pečivo, oplatky, sladké sušenky aj.)

Ale pozor! Potravinu je třeba posuzovat jako celek. GI může být ovlivněn mnoha faktory, například:

  • Čím vyšší je obsah VLÁKNINY, tím nižší je hodnota GI.
  • DRUH SACHARIDU – čím vyšší je obsah polysacharidů (škrobů), tím nižší je hodnota GI. Naopak čím vyšší je obsah jednoduchých cukrů, tím je hodnota GI vyšší.
  • BÍLKOVINA A TUK – GI určité potraviny bude jiný, když ji sníme samotnou nebo když ji nakombinujeme s dalšími potravinami. Např. přidáním másla nebo šunky na bílý rohlík se sníží GI snědeného pokrmu.
  • Zpracování potraviny ovlivňuje hodnotu GI. Čím více „drží potravina pohromadě“, tím hůře uvolňuje cukr do krve a GI je nižší. Čím je potravina více rozvařená a více tepelně upravená, tím se GI zvyšuje. Například hodnota GI vařených brambor bude nižší než u bramborové kaše, hodnota GI syrové mrkve bude nižší než mrkve uvařené.
  • Kyselost potravin – kyseliny snižují GI.

GI nevyjadřuje množství sacharidů ani energetickou hodnotu. Přehnané sledování pouze jedné hodnoty by mohlo vést ke snížení pestrosti ve stravě, a ochuzení se tak o důležité živiny. Přesto sledovat hodnotu GI může být prospěšné např. pro diabetiky nebo při redukci hmotnosti. Nic se ale nemá přehánět 😊.

 Autor: Mgr. Barbora Patková, Bc. Alžběta Staňová (nutriční terapeutky)