dieta

Proč je dobré jíst ryby nejen o Vánocích

Přečteno: 205x, Vyšlo: 30.01.2021, Štítky: omega-3 mastné kyselinyrybyvýživa

Věděli jste, že omega-3 mastné kyseliny (MK) nás chrání před rozvojem srdečně-cévních onemocnění? Omega-3 MK udržují normální hladiny cholesterolu v krvi tím, že snižují hodnoty LDL cholesterolu, tzv. „zlého“ cholesterolu, a naopak zvyšují hladinu HDL-cholesterolu, který označujeme jako cholesterol „hodný“. Vyšší zastoupení HDL a nižší zastoupení LDL cholesterolu v krvi působí antiskleroticky, tedy zabraňuje ukládání tuku do našich cév, a tak nás chrání před vysokým krevním tlakem, srdečním infarktem nebo mrtvicí.

Omega-3 MK si naše tělo neumí samo vyrobit a jsme proto odkázání na jejich příjem stravou. Nejbohatším zdrojem jsou tučné ryby, např. losos, sardinky, tuňák, nebo makrela. Ryby bychom proto neměli konzumovat pouze o štědrovečerní večeři, ale dle výživových doporučení (Zdravá 13) alespoň 2x týdně. Že je těžké u nás sehnat kvalitní čerstvou rybu? Obsah omega-3 MK se uzením nebo konzervováním nemění, do jídelníčku tak můžete zařadit klidně tuňáka ve vlastní šťávě, zavináče ze sledě nebo uzenou makrelu. A pokud zrovna čerstvou rybu seženete, inspirujte se naším receptem na lososa s bramborovo-hráškovým pyré.

Bc. Alžběta Staňová