Pohyb o víkendu | 25. – 26. 7. 2020
24. července 2020

Dnes bych se ráda věnovala „počtu kroků za den“. Všichni určitě známe magické číslo 10 000 a rádi bychom ho na svých krokoměrech nebo chytrých telefonech viděli. Při dnešním způsobu života přitom vůbec není lehké ho dodržet! A platí vůbec, že čím více, tím lépe?

  • Lidem, kterým chůze způsobuje bolesti – kolenou, kyčlí, zad – doporučuji konzultaci vhodnosti dlouhé chůze s rehabilitačním lékařem nebo fyzioterapeutem. Pravděpodobně bude lepší, když chůzi omezí, a zařadí více pohybu s odlehčením kloubů (například rotoped, cyklistika).
  • Ne všechny krokoměry sice dávají stejný výsledek, ale obvykle jeden počítá stejně. Když se budete držet stejného krokoměru, je dobrým odrazem vaší denní aktivity – zejména při porovnávání různých dní.
  • Pracujte s rozložením kroků v průběhu týdne. Možná vás překvapí, že o víkendu ujdete výrazně méně, než během pracovních dní – nebo obráceně! Zkuste plánovat procházky právě na dny, kde vám kroky schází, abyste dosahovali rovnoměrných výsledků.

Chůze je pro většinu z nás nejpřirozenější a ze zdravotního hlediska nejpřínosnější způsob pohybu (vyhovující obuv je nutný předpoklad). To však neznamená, že je vždy snadná a s radostí. Za sebe mohu doporučit procházky plánovat tak, aby náš den podpořily, nikoliv nás „dobily“, a pokud je to možné, neřídit se pouze kvantitou, ale dbát také na kvalitu chůze.

Kam směřovaly vaše kroky naposledy? Napište nám!

MUDr. Veronika Pudilová

Štítky: chůze | kroky | pohyb

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Dieta při onemocnění ledvin – na co si dát pozor

Strava při onemocnění ledvin se může u různých pacientů lišit. Záleží na stupni poškození ledvin, jestli jsou léčeni dialýzou, ale i na aktuálních...

Pohybová aktivita při onemocnění ledvin

Postižení ledvin nejen u diabetiků je poměrně časté. Není výjimkou, že se objeví již velmi brzy po stanovení diagnózy cukrovky.

Nejsou tuky jako tuky

Tuky jsou vedle sacharidů a bílkovin jednou ze tří hlavních živin ve stravě člověka. Našemu organismu slouží jako zásobní zdroj energie, jako...

Diabetická dieta – není třeba se jí bát

Diagnózou cukrovky 2. typu se nemusí hned změnit vše ze dne na den. Přesto patří dieta mezi základní léčebně postupy a preventivní opatření...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.