Pohyb o víkendu | 8. – 9. 8. 2020
06. srpna 2020

Bolesti nosných kloubů zdaleka nepostihují jen obézní populaci. Celý život „odnáší“ vše, co se děje nad i pod nimi, jejich odolnost a životnost je ovlivněna i genetickými faktory, a přiznejme si, v životě nad nimi přemýšlíme spíše jako nad součástkami, které někdo vymění, až se jednou porouchají nebo opotřebují, než jako nad vzácným strojem, který bychom měli pečlivě promazávat a leštit.

Dnes si proto povíme základní tipy, jak pomoci kolenním kloubům, aby lépe fungovaly.

  • Snažte se, aby v kolenních (stejně jako v kyčelních) kloubech byl vsedě minimálně pravý úhel. Obvykle bohužel sedáváme s „nohou přes nohu“ či podsouváme překřížené nohy pod židli (není vaše židle příliš nízká?) apod.
  • Snažte se stát s koleny „odemčenými“ (tzn. velmi mírně pokrčenými), nohama rozkročenýma na šířku kyčlí, s váhou těla rovnoměrně rozloženou symetricky na celých chodidlech. Kolena směřují mezi druhý a třetí prst. Pokuste se podobně také vstávat ze sedu.
  • Přerušujte dlouhý sed pohybem. Nejjednodušší je udělat pár kroků, kolenní klouby ale velmi ocení i cvičení rozsahu pohybu bez zátěže. Základní cviky jsou velmi jednoduché a některé můžete provádět i v kanceláři – inspiraci naleznete v běžně dostupných odborných videích ke cvičení po náhradě kolenního kloubu na internetu).
  • Pokud cílená pohybová aktivita či sport vyvolávají opakovaně bolesti, poraďte se s odborníkem – praktickým lékařem, potažmo ortopedem – kteří vás mohou odkázat na rehabilitaci.

Vždy svým pacientům říkám, že Jarda Jágr určitě také nečeká, že podá výkon, aniž by svému tělu poskytl ty správné podmínky pro trénink a regeneraci. Buďme jako Jarda Jágr! 🙂

S přáním všeho dobrého

MUDr. Veronika Pudilová

Štítky: bolest | klouby | pohyb

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Sýry – jakou roli hrají ve výživě?

Sýry patří mezi mléčné výrobky, které se pro svoje příjemné senzorické vlastnosti – chuť a vůni – konzumují již stovky let. Jejich obliba v moderní společnosti stoupá, ….

Specifika stravy po bariatrii

Lidé se často obávají stravovacího režimu po bariatrické operaci více než operace samotné. Největší strach člověk mívá z toho, co je pro něj nové, neznámé. I proto je dobré získávat informace o režimu po operaci již dlouho dopředu.

Nejsou tuky jako tuky

Tuky jsou vedle sacharidů a bílkovin jednou ze tří hlavních živin ve stravě člověka. Našemu organismu slouží jako zásobní zdroj energie, jako...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.