Tlouštíci – pořad, podle kterého raději nehubněte! – Díl 3. – více pozitiv než negativ!
21. dubna 2020

Co ještě napsat k dalším dílům. Vypadá to, že při výběru bylo cíleno na účastníky nápadně si podobné věkem i sociálním zázemím. Všichni dosud prezentovaní účastníci mají také překvapivě poměrně velmi dobré rodinné zázemí, což v praxi často nebývá. Právě to je přitom dobrým předpokladem pro dlouhodobý úspěch i redukční režimy, které bývají časově velmi náročné. Některý z členů rodiny tak může velmi pomoci, když pomáhá s přípravou jídel či zastoupí jiné činnosti, přičemž pacient může ušetřený čas využít pro sebe.

Nicméně konkrétně k další účastnici. Ve 3. díle se mohu jen domnívat, že pacientka s vyššími triglyceridy, hraniční funkcí ledvin a poruchou srdečního rytmu nemá vysoký krevní tlak, i když je to málo pravděpodobné. Existují sice pacienti, kteří jsou metabolicky zdraví, bez vysokého tlaku a s normálními hladinami krevních lipidů (tuků), ale je jich poměrně málo.

První rozbor jídelníčku je nepochybně velmi správný, jen mi chybí informace, zda pacientka neužívá warfarin pro poruchu rytmu. V takovém případě by množství zeleniny (zvláště té zelené – brokolice) pro ni mohlo být velmi nebezpečné. Náhlé navýšení konzumace zeleniny s vyšším obsahem vitamínu K totiž může změnit srážlivost krve. Pacienti užívající warfarin samozřejmě zeleninu konzumovat smějí, ale mění-li velikost porcí, měli by postupovat pozvolna, nikoliv nárazově a za současné kontroly srážlivosti. Vyšší zastoupení zeleniny je zde ale určitě na místě. Co se v praxi ukazuje při doporučení jídelníčku a co mi tam chybí – respektování.

Specifické pro tuto účastnici je typicky ženský druh obezity s nahromaděním tuku v oblasti hýždí (mohu-li z televize posoudit) a sklony k otokům dolních končetin, což je kombinace lymfedému a lipedému. Nedostatek bílkovin ve stravě toto ještě zhoršuje. První efekt úspěšné redukce (navýšení bílkovin) tak může vést k mobilizaci vody a jejímu následnému vyloučení. Změna v tuku o desetiny procent nepochybně nemá smysl.

Za velmi pozitivní považuji trénink ve fitness, kde je vidět velmi citlivý přístup trenéra. Z trenéra vyzařuje klid a trpělivost a kromě dotazů na to, jak se pacientka cítí, opakovaně také zaznívají dotazy na bolesti kolen – tedy přesně to, co při práci s obézními klienty ve fitness znít má. I vybrané cviky, které byly prezentovány (určitě nelze v sestřihu zachytit vše), jsou v souladu s představou, jak pracovat s obézním klientem ve fitness.

Snížení množství tukové tkáně za tři měsíce je nepochybně dáno i snížením lipedému a velkým odlehčením dolních končetin. To, odkud se tuk mobilizuje, se ale bohužel příliš ovlivnit nedá. Komentář jsem psal již v průběhu dílu a velmi mě potěšilo vystoupení pana doktora Vlasáka, jednoho z mála odborníků, který se skutečně maximálně věnuje těmto specifickým typům obezity a pacienty směřuje i k chirurgickým řešením jejich problémů. Lišíme se sice poněkud v konkrétních doporučeních diet, ale zásady jsou stejné.

Klíčem je dostatek proteinu (bílkovin), resp. možná i množství lehce nad obvyklá doporučení a pohybová aktivita, kdy svalová pumpa opět může podpořit snížení otoků. Ani hraniční hodnoty renálních funkcí (bylo by vhodné je zkontrolovat při větším navýšení proteinů ve stravě) by nemusely bránit změně v jídelníčku.

Přesto se neubráním po svých zkušenostech upozornění, že existuje i bariatrická léčba. Ta je nepochybně u této úspěšně hubnoucí dámy indikována jako prevence „dohubnutí“, ale především pro udržení dlouhodobého poklesu váhy. Skoro jistě před plastikou břišní stěny. Stejně jako účinná farmakoterapie je bariatrická léčba těmto pacientům zatím zcela zatajována. Trochu zavádějící je měření obvodu pasu (břicho se mění a stěna padá), ale nelze zpochybnit velmi pozitivní efekt redukčního režimu. Hodnoty laboratoře na konci pořadu jsou zcela v normě – cholesterol 5,2 mmol/mol. Triglycerid 1,11(!) mmol/l, HDL 1,25 mmol/l glukóza 5,4 mmol/l – metabolicky je pacientka zcela zdravá! Pan profesor by snad jen chtěl pacientku trochu podpořit ve snaze pokračovat, aby neusnula na vavřínech,

Na závěr mohu konstatovat, že tento díl byl nejblíže k tomu, jak s podobnými pacienty pracovat. Spolupráce a identifikace hlavních problémů, citlivý přístup ve fitness a zřejmě i nutriční rady, které v tomto díle nebyly příliš vidět, nepochybně vedly k celkovému naprosto skvělému efektu. Podobný výsledek tak rychle ve vlastní praxi bohužel nevídám. Na tak obrovskou intenzivní práci celého týmu totiž v praxi většinou nebývá tolik času. Pořad mě trochu naplňuje mírným optimismem.

Díl 4

Ke 4. dílu asi není moc co dodávat. Po 3. díle však návrat do reality! Stejný případ jako díl 2., stejný typ vybraného účastníka. Tentokrát již bylo vysloveno podezření na syndrom spánkové apnoe, což je u profesionálního řidiče alarmující. Pacient, tak jak vyplývá z jeho popisu, je ohrožen náhlou srdeční smrtí ve spánku, ale především usnutím za volantem! Pokud by byl syndrom prokázán, a dle vzhledu na začátku lze na toto téměř s jistotou usuzovat, měl by být pacient okamžitě vyšetřen a bezprostředně zahájena léčba. Nesmyslná doporučení pohybu do intenzit, které by pro mnohé mohly být nebezpečné až ohrožující, jen dokazují, že tomuto „trenérovi“ je lépe se vyhnout. Čímž ale nezpochybňuji, že může být velmi úspěšný u sportovců a mladých. Díky sportovní anamnéze a velkému množství svalové hmoty nakonec Mirek nejen přežije, ale dokonce i zhubne. Má velké štěstí, že jeho pohybový aparát tréninky vydržel. Častěji se stane, že pacient je po pár takových zátěží z dalšího pohybu vyloučen a hmotnost se navrací. Co se stravy týká, za celý díl jsem nepochopil, co po Mirkovi odborníci na výživu vlastně chtějí. Nejprve zhubne moc (-21 kg/7 týdnů) a dostane doporučení jíst více, vzápětí, když se hubnutí téměř zastaví, je podezřelý, že nespolupracuje. A to mu je opakovaně zdůrazňováno. Některé slabší povahy by mohly týmu přestat věřit. Po celou dobu je vidět, že si Mirek tak trochu dělá, co chce, což ale mezi našimi pacienty není výjimka. Je totiž velmi složité „úspěšného“ pacienta přimět k racionálnímu režimu. Jeho železná zarputilost však nakonec vede k výsledku, který je ale v tomto případě jen málo ovlivněn odborníky z pořadu.

Díl 5.?

Jsme velmi zvědav, co bude v pátém díle. Zde se zaměřím především na problematiku žaludečního balónu, který není určen pro dlouhodobou léčbu obezity a v praxi ho zavedená centra nepoužívají jinak než k přípravě na bariatrický výkon nebo pro pacienty, u kterých je bariatrický zákrok nemožný. Důležité je, že tento výkon není hrazen ze zdravotního pojištění. Ale nepředbíhejme.

(mat)

Štítky: obezita | pořad | tlouštíci

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.