Cesta k novému životnímu stylu může začít i v lékárně
17. ledna 2020

Prestiž lékárníků v posledních deseti letech významně stoupla. Již nejsou jen „vydavači“ léků předepsaných lékařem a prodejci potravních doplňků, ale stali se rádci svých klientů – pacientů. Lékárna je mnohdy první místo, kde nemocní hledají úlevu. Kvalifikovanou radou ve správný čas tak lékárníci mohou ovlivnit zdravotní stav nemocného. Česká lékárnická komora dbá jak na správnou lékárenskou praxi, tak na vzdělávání lékárníků. Proto Obesity NEWS položily Mgr. Michalu Hojnému, viceprezidentu České lékárnické komory, několik otázek hlavně o tom, jak mohou lékárníci pomoci lidem řešit nadváhu a obezitu.
Existuje vzájemná spolupráce mezi lékaři a lékárníky, informují se o stavu a přání pacienta, nebo lékaři o zpětnou vazbu od lékárníků nestojí?

Vzájemná spolupráce je myslím každodenní záležitostí a vyplývá logicky ze situací, které jak lékaři, tak my, lékárníci, řešíme. A je to spolupráce, která zvyšuje v konečném důsledku bezpečnost léčby pacienta. Pokud se ohlédnu za svojí teď už více než patnáctiletou praxí v lékárně, mám pocit, že kontaktů mezi lékárníky a lékaři přibývá – a to je určitě dobře.

Jestliže existuje spolupráce, čeho (jaké diagnózy) se nejčastěji týká?

Netroufnul bych si odhadnout, jaké diagnózy se vzájemná spolupráce týká nejvíce. Otazníky v léčbě se mohou objevit u pacienta nejen s chronickým, ale i s akutním onemocněním. Někdy může lék použitý ke zvládnutí akutního infekčního onemocnění nevhodně ovlivňovat účinnost chronické medikace. Mezi běžné příležitosti ke spolupráci patří tzv. lékové duplicity (předepsání stejné účinné látky ve dvou přípravcích odlišného názvu, zpravidla od dvou lékařů, kteří o sobě nemají navzájem povědomí), úprava dávky s ohledem na tělesnou hmotnost či zdravotní stav pacienta, předepsání v lékárně individuálně připraveného léčiva atd.

Jak tomu je v případě obezity?

Obezita je podle mého názoru problém, který se většina pacientů raději snaží řešit formou samoléčení anebo podle získaných informací z volně dostupných literárních zdrojů, což zpravidla není postup příliš efektivní.

Radí se pacienti s lékárníky o tom, jak redukovat hmotnost?

Určitě si čím dál více pacientů uvědomuje rizika, která s sebou obezita přináší, a jsou schopni se na toto téma otevřeně bavit a naslouchat radám svého lékárníka. Ostatně lékárny jsou vzhledem ke své otevírací době nejdostupnějším zdravotnickým zařízením.

Vzdělávají se lékárníci v poradenství v oblasti zdravého životního stylu, prevence a léčby obezity?

Od roku 2014 organizuje Česká lékárnická komora ve spolupráci s VŠTJ Medicína Praha, o. s., vzdělávací kurz pro farmaceuty a farmaceutické asistenty zaměřený na problematiku snižování hmotnosti. Velký dík za jeho přípravu a realizaci patří všem přednášejícím – lékařům, nutričním terapeutům, psychologům, lékárníkům, kteří mají mnoho praktických zkušeností s léčbou obezity. Tento kurz má naplánované pokračování i pro rok 2015 a věřím, že na jeho konci budeme mít proškolených asi 220 farmaceutů a farmaceutických asistentů. Jejich jména s uvedením místa jejich působení lze nalézt na webu Lékárnické komory www.lekarnici.cz.

Aktivitou, která volně navazuje na tento kurz, jsou Koutky zdravého životního stylu v lékárnách. Posláním Koutku je fungovat jako korektní informační zdroj pro všechny, kdo mají zájem o změnu životního stylu, a pomoci při orientaci v množství informací na internetu a v dalších médiích.

Na co by se měli lidé, kteří mají problém s hmotností, lékárníka zeptat?

Klíčem k úspěšnému snížení hmotnosti je důvěra a motivace pacienta a pak také spolupráce všech zdravotnických profesionálů – lékárníka, lékaře a nutričního terapeuta. A na co by se měli zeptat? Mnohdy stačí jen naznačit, že jsou ochotni „něco“ se sebou dělat, že nevěří na zázračná řešení, která mávnutím kouzelného proutku odmažou 10 kilogramů nadváhy. Jako příklad vzorové spolupráce mohu uvést pacienta, jenž díky kombinaci pohybu, úpravy jídelníčku a orlistatu hubne už šest měsíců přibližně dva kilogramy za měsíc. Na začátku jsme mu nabídli možnost návštěvy rekondičního centra a zkonzultovali jsme, zda orlistat neovlivní účinnost jeho ostatních dlouhodobě užívaných léků. Tak si kromě posilování motivace představuji efektivní zapojení lékárníka do snižování hmotnosti.

Řešil jste někdy vy osobně problém hmotnosti?

Ano. Hrozně rád jím a velmi často i pozdě večer, kdy pravidelně doháním pracovní resty. A protože rád běhám, vím, že vláčet s sebou každé kilo navíc je neskutečná dřina. Takže se snažím občas kouknout na váhu a pak si zpravidla vyrazím zaběhat. Zaprvé pro dobrý pocit a nezbytné endorfiny a zadruhé proto, abych při dalším nicnedělání za měsíc nezjistil, že už se při běhání neunesu.

(red)

Štítky: lék | Michal Hojný | obezita

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Spánek, deprese a bolest duše

Hektické životní tempo a tlak na výkonnost významně ovlivňují kvalitu života po psychické i tělesné stránce. Abychom vše stihli, často se přikláníme...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.