Jarní detox a lékové interakce
25. března 2020

Jaro bývá spojováno i s jarním úklidem, a protože bychom takový jarní úklid rádi dopřáli i našemu tělu, zvažují mnozí z nás různé formy jarního detoxu. Na úvod nutno říct, že játra, ledviny ani další orgány nečekají na jaro, aby spustily detoxikaci. Detoxikace v nich probíhá neustále, každou minutu. Mnoha doplňky stravy a rostlinnými přípravky však můžeme jejich přirozenou očistnou schopnost podpořit.

Protože jsou obézní lidé více ohroženi steatózou jater, je dobré se při detoxikaci zaměřit především na játra. Vhodné jsou přípravky obsahující extrakt z ostropestřce mariánského, tzv. silymarin, který působí antioxidačně a podporuje funkci jater. Další vhodnou a bezpečnou volbou jsou přípravky obsahující vlákninu, například psyllium. Ve střevě na sebe váže vodu a usnadňuje vyprazdňování. Při redukční dietě určitě oceníte i fakt, že když si jej dáte před jídlem, pocit sytosti se dostaví dříve a vzestup hodnoty krevního cukru po jídle se zpomalí. Vždy je ale nezbytné dodržet minimálně dvouhodinový odstup od jiných léků, protože navázáním na vlákninu by mohlo dojít ke snížení jejich účinku.

Na co si naopak dávejte pozor, jsou přípravky s diuretickými (močopudnými) a projímavými účinky. Ty často slibují i rychlý úbytek hmotnosti. Nejedná se ovšem o hubnutí, ale o rychlou ztrátu vody a s ní i mnoha důležitých minerálů, jako je hořčík či draslík. To může být nebezpečné obzvlášť u kardiaků. Opatrně také s oblíbenými „zelenými potravinami“ typu chlorella a zelený ječmen, obzvlášť užíváte-li léky upravující krevní srážlivost (warfarin apod.).

Možná je důvodem, proč zvažujete detox, jarní únava. Pak je vhodné doplnit antioxidanty, vitaminy a minerály, a to nejlépe z přirozených zdrojů, konzumací celých kusů zeleniny a ovoce. Oblíbené ovocné šťávy, džusy a smoothie kousek ovoce plnohodnotně nenahradí. Naopak. Díky tomu, že vlákninu v ovoci rozmixujete, se obsažené cukry rychleji vstřebávají, díky čemuž častá konzumace ovocných šťáv dokonce zvyšuje riziko rozvoje diabetu 2. typu.

A na co je během jarního detoxu také třeba pamatovat, je pravidelný pohyb. Podpoří střevní peristaltiku a pomůže i v boji s jarní únavou!

(red)

Štítky: detox | játra

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

COVID-19 a obezita – nebojte se!

Současná situace je vážná. COVID-19 v souvislosti s obezitou je stále sledovanějším tématem. Protože jsem byl během posledních dnů několika médii...

Spánek, deprese a bolest duše

Hektické životní tempo a tlak na výkonnost významně ovlivňují kvalitu života po psychické i tělesné stránce. Abychom vše stihli, často se přikláníme...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.