lékárnické okénko

Léto a stravování

Přečteno: 53x, Vyšlo: 10.07.2020, Štítky: grilovánímasonevolnostprůjem

Letní dovolené jsou spojené nejen s pobytem v přírodě a odpočinkem u vody, ale také s oslavami a grilováním. I když grilování nepatří mezi nejzdravější způsoby stravování, při dodržování několika zásad nemějme z příležitostného grilování výčitky, a to ni při zvýšené tělesné hmotnosti. Bezpečnější grilování začíná výběrem masa a marinády. Vhodné je libové maso s nižším obsahem tuku, například kuře, krůta nebo ryba. Skapáváním tuku z tučného masa nebo olejových marinád mohou v jídle vznikat karcinogenní látky. Maso je potřeba na grilu pravidelně otáčet, aby se rovnoměrně propeklo a nezůstalo polosyrové. Také spálené maso je pro zdraví škodlivé, před konzumací je potřeba tyto části vždy oddělit. K opečenému masu bychom měli přidat salát s čerstvou zeleninou. Ta díky obsahu antioxidantů částečně vykompenzuje negativní vlivy grilování. Nástraha se skrývá i v dresinku, který může z původně dietního jídla vytvořit kalorickou bombu. Vhodným řešením je příprava domácího dresinku z nízkotučného jogurtu.

Nejen přejedení z grilování, ale také horké počasí a konzumace alkoholu mohou vést k narušení našeho zažívání. Nejčastěji se v létě setkáváme s pocitem plnosti, špatného trávení a s průjmem. Přejedení a nevolnost po jídle řešíme pomocí pankreatických enzymů v tobolkách a žaludečních čajů. Propříště je důležité jíst v klidu, pomalu, po menších porcích a omezit konzumaci sycených nápojů a alkoholu. Při výskytu průjmu je důležité především myslet na dostatečný pitný režim, v horkých letních dnech může velmi snadno dojít k dehydrataci. Vhodné jsou především nesycené minerální vody nebo rehydratační roztoky. Důležitá je dieta s vynecháním tučných a smažených jídel. Léčbu je dále možno doplnit loperamidem (pro snížení četnosti stolic), diosmektitem (pro navázání toxinů a plynů ve střevě) a probiotiky (pro obnovení přirozené střevní mikroflóry). Pokud průjem trvá déle jak tři dny nebo je doprovázený horečkou, zvracením nebo příměsí krve nebo hlenu, je nezbytné vyhledat lékaře.

Autor: Mgr. Lukáš Novotný