Okénko lékárníka
17. ledna 2020

„Existuje mnoho různých přípravků na hubnutí. Nyní v lednu mi neustále něco nabízejí. Lékaři mi však často zdůrazňují, že mám vyhledávat spíše léky než „jen“ doplňky stravy. Mohli byste mi vysvětlit, jaký je mezi tím rozdíl?! Děkuji Jana M“

Na první pohled většinou vypadá krabička s lékem i doplňkem stravy stejně. Mohou to být tablety, dražé, šumivé tablety, kapsle, sirupy… Čím se tedy odlišují? Lék je přípravek, který má prokázané léčebné nebo preventivní účinky. Vývoj léku je velmi dlouhý a obvykle trvá 10–15 let. Před tím, než je lék schválen k užívání, musí projít složitým procesem ověřování jeho účinnosti a bezpečnosti. Podmínkou pro uvedení na trh je provedení několika fází klinických studií na desetitisících dobrovolnících. Většinu léků předepisuje lékař a v lékárně je vydáván lékárníkem. Některé léky si můžeme koupit bez receptu v kamenných nebo internetových lékárnách.

Doplněk stravy není určen k léčbě ani prevenci nemocí, ale může nám dodávat různé vitamíny, minerály nebo živiny, které mohou mít na organismus příznivé účinky. K jeho uvedení na trh stačí výrobci prokázat, že je výrobek zdravotně nezávadný a neobsahuje žádné škodlivé látky. Není ověřována jeho účinnost ani přesné složení. Doplňky stravy se mohou prodávat i mimo lékárny.

Nejčastěji používaným lékem na hubnutí u nás je Xenical. Tento lék je pouze na předpis a o jeho užívání musí rozhodnout lékař. Slabší varianta tohoto léku je volně prodejná v lékárnách. Od podzimu 2016 je novým lékem na hubnutí Mysimba, která je také na předpis.

Doplňky stravy určené na hubnutí mohou obsahovat různé látky, např. chrom, jablečný ocet, zelený čaj nebo vlákninu. Nejúčinnější z nich jsou přípravky na bázi vlákniny, která v žaludku nabobtná a snižuje tak pocit hladu. Většinou však žádný výrazný vliv na snížení hmotnosti nemají. Pokud chcete skutečně zhubnout, žádná tabletka Vám sama nepomůže. Obvykle je nutné změnit životní styl, přidat pohyb a upravit stravovací návyky. Proto bych Vám doporučila navštívit některé z odborných pracovišť, kde Vám pomůžou sestavit plán hubnutí, který bude odpovídat přesně Vašim potřebám.

(red)

Štítky: lék | obezita

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Spánek, deprese a bolest duše

Hektické životní tempo a tlak na výkonnost významně ovlivňují kvalitu života po psychické i tělesné stránce. Abychom vše stihli, často se přikláníme...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.