Voda a pitný režim
20. května 2020

Voda tvoří 60-70 % našeho těla, ne nadarmo se proto říká, že je základem života. Každý den přicházíme o vodu v podobě moči a stolice, ale také pocením a dýcháním. Ztracené množství vody bychom měli svému tělu dodat. Část přijmeme ve stravě, hlavní část však vždy dodáváme v nápojích.

S dodržováním pitného režimu mívají lidé s nadváhou a obezitou potíže. Často si myslí, že čím víc budou pít, tím víc budou zavodněni. V lékárnách jsme častými svědky, jak obézní pacienti hledají řešení obezity v doplňcích stravy na odvodnění. Při vyšší tělesné hmotnosti je přitom vzhledem k většímu tělesnému objemu potřeba vyššího denního příjmu tekutin. Pozor však rovněž na přílišné nadhodnocování příjmu tekutin, může být podobně škodlivé. Pacienti s poruchami ledvin a srdce by se měly řídit pokyny lékaře. Které zásady (nejen) obézním pacientům obecně doporučujeme?

Za den vypít alespoň 1,5 či spíše 2 litry tekutin (do objemu se nezapočítává černý čaj a káva), přijímat tekutiny rovnoměrně během celého dne. Nečekat na žízeň (s přibývajícími léty se navíc pocit žízně vytrácí). Pitný režim přizpůsobit přijímané stravě a okolnímu prostředí – jiné množství stačí vypít v klidu a stínu, zcela jiné množství tělo potřebuje při pohybu na slunci.

Pitný režim může být pestrý, základem by však vždy měla zůstat kohoutková nebo pramenitá voda. Důležité, avšak zároveň doplňkové místo má minerální voda. Minerální vody je vhodné střídat, aby v těle nedošlo k nerovnováze iontů. Zvýšit jejich příjem je vhodné při zvýšeném pohybu a horkém počasí, kdy tělo přichází ve zvýšené míře o ionty pocením. Obézní lidé by se měli pokud možno důsledně vyhýbat slazených limonádám, ale také džusům a alkoholickým nápojům, které jsou bohatými zdroji energie.

Autor: Mgr. Lukáš Novotný

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Spánek, deprese a bolest duše

Hektické životní tempo a tlak na výkonnost významně ovlivňují kvalitu života po psychické i tělesné stránce. Abychom vše stihli, často se přikláníme...

COVID-19 a obezita – nebojte se!

Současná situace je vážná. COVID-19 v souvislosti s obezitou je stále sledovanějším tématem. Protože jsem byl během posledních dnů několika médii...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.