Nejčastější otázky

Můžete mi poradit s vyváženým jídelníčkem?

Dobrý den, potřebovala bych poradit s vyváženým jídelníčkem. Jsem obézní, měřím 166 cm a vážím 95 kg, věk 44. Mám dost potravinových alergií a intolerancí a dále nemám žlučník. Nemohu skoro žádné ovoce, ze zeleniny mám alergii na rajčata a papriku. Nemohu med, ořechy, mátu a spoustu dalších potravin. Poslední rok mě trápí také diagnostikovaný reflux a mám vysoké protilátky na laktózu. Snažím se o redukci již přes 20 let a moc mi to nejde – vždy dojde k jojo efektu. Nepřejídám se, ani nejím tučné (měla jsem v dospívání mononukleozu a od té doby ty tučné věci nemám ráda). Z alkoholu piji víno. Nekouřím.

Je obtížné Vám konkrétně poradit, jelikož nemám kompletní informace o Vašem zdravotním stavu, denním režimu a všech potravinách, na které máte alergii či intoleranci. Roli bude také jistě hrát to, zda máte pravidelnou fyzickou aktivitu. Přínosná by pro Vás byla osobní konzultace s nutričním terapeutem (www.oberisk.cz), popřípadě je možné objednat se do Obezitologické ambulance 3. interní kliniky VFN v Praze, pouze je třeba počítat s dlouhou objednací dobou.

Mohu Vám doporučit zaměřit se nejprve na svá hlavní jídla, tedy snídani, oběd a večeři. Každý hlavní pokrm byste měla mít v přibližně stejnou denní dobu a má být složen ze zdroje složených sacharidů (chléb, ovesné vločky, brambory, luštěniny apod.), zdroje bílkovin (libové maso, ryby, vejce, tvaroh apod.), zdroje tuků (rostlinný olej apod.) a zdroje vlákniny (zelenina, ovoce). Vybírejte takové druhy ovoce a zeleniny, které tolerujete. Pokud máte laktózovou intoleranci, je třeba vysledovat Vaši individuální míru tolerance mléčných výrobků. Tvrdý sýr bývá tolerován bez problémů, u čerstvých sýrů, jogurtů apod. je třeba zkusit menší dávku (např. 100 g) a postupně navyšovat. Svačiny není nutné zařazovat, význam mají pouze v případě pocitů velkého hladu mezi jídly, který by vedl k tomu, že se později přejíte (což je vzhledem k refluxu problematické). Načasování jídel také hraje roli – především se zaměřte na to, abyste nevečeřela po osmé hodině. Po jakémkoli jídle si nelehejte, zhoršil by se tím reflux. Důležité je nic mezi jednotlivými jídly neujídat – z hlediska hubnutí i refluxu.

I když nejíte tučné potraviny, obsah tuku ve Vašem jídelníčku může být překvapivě vysoký. Doporučuji Vám využít např. www.kaloricketabulky.cz, kde si zkuste několik dnů co nejpřesněji zapisovat vše, co sníte. Denní příjem tuků by se měl pohybovat kolem 60 g, ale záleží na více faktorech, které je třeba probrat při osobní konzultaci. U alkoholu záleží na dávce, jedna sklenička tolik energie nemá a nemusí Vám škodit ani z hlediska refluxu, větší množství už má energii značnou. Víno si také zadejte do tabulek. Držím palce!

Mgr. Aneta Sadílková (nutriční terapeut)

Jak se odnaučit zlozvyku?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se odnaučit následujícímu zlozvyku. Přes den s jídlem ani chutěmi nemám problém, ale večer, když je klid a konečně po mě nikdo nic nechce, nedokážu odolat. Místo večeře sním nejčastěji balení zmrzliny – celých 400 g! Někdy jsem schopná sníst i dvě. Pak je mi samozřejmě špatně a nemohu spát, ale nedokážu si prostě pomoct. Hlavní problém je zřejmě v psychice, je to pro mě navození uvolnění a jakási odměna, na kterou se těším.
Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, děkuji Vám za Váš zajímavý a komplexní dotaz. Na prvním místě mi dovolte, abych Vám pogratuloval. Jistě si teď říkáte k čemu. Máte za sebou již několik kroků, které jsou nezbytné k řešení takovéto situace. Prvním krokem je uvědomit si, že vůbec nějaký problém existuje a za druhé identifikovat, kde leží jádro onoho problému. Což s největší pravděpodobností ve Vašem případě, jak správně zmiňujete, může být v psychice. Přesněji řečeno v práci se stresem během dne.

Aby bylo však možné přesněji identifikovat primární problém a vhodně nastavit kroky vedoucí k jeho řešení, je zapotřebí absolvovat komplexnější diagnostiku. Co je tím myšleno?

Jistě by bylo velmi vhodné, zapojit do řešení celé situace, lékaře a nutričního terapeuta. Z psychologického hlediska se jedná o několika stupňový proces, který se zpravidla skládá z použití diagnostických metod (dotazníků) a komplexního zevrubného rozhovoru. Na základě výsledků tohoto ve spolupráci s psychologem stanovíte postup, který může vést k vyřešení onoho problému. Takovou diagnostiku by měl být schopen realizovat jakýkoli klinický psycholog. Nicméně nejideálnější variantou je psycholog pracující, jako člen týmu obezitologického centra. Je mi jasné, že čekací doby na psychologa nejsou zrovna krátké a že svůj boj chcete začít co možná nejdříve.

Proto pár obecných rad, které lze poskytnout:

  • Nejzákladnější věcí je, problematické produkty (ve Vašem případě zmrzlina) vůbec nekupovat.
  • Je vhodné upravit spánkový režim (chodit dříve spát), eliminujete tak potenciální prostor k večernímu jezení. Zároveň dostatečné množství spánku zlepšuje odolnost vůči stresu.
  • Během dne si udělejte čas na sebe (5-10 min), udělejte si radost, relaxujte. Pochvalte se i za maličkost.
  • V případě, že na Vás i přesto budou přicházet neodolatelné chutě, pijte hodně vody. Potřebujete-li nějakou příchuť, zvolte vodu s citrónem nebo čaj. A pamatujte chuť má na Vás vliv po omezenou dobu, časem odezní.

Co je třeba říci na závěr? Stejně jako problém nevzniká přes noc, tak i jeho řešení nějakou dobu trvá a je jasné, že změny nepůjdou hned, proto je možné, ba dokonce velmi pravděpodobné, že se sem tam něco nepovede a dojde k selhání. NEVADÍ nejsme neomylní. V tento moment je důležité nehodit ,,svojí snahu” do žita a začít zase znovu, zamyslet se nad tím, co mohlo stát za selháním a co by šlo příště udělat jinak, lépe. Jsem si vědom, že boj je to nelehký, a proto je velice dobře, že jste se rozhodla požádat o pomoc, protože jak praví otřepaná, ale v jídelní problematice přesto platná, fráze: ve dvou se to lépe táhne.

Přeji hezký den a hodně sil,

Mgr. Lukáš Junek (psycholog)

Je možné se sejít s nějakým odborníkem na obezitu?

Dobrý den, potřebuji se s někým poradit ohledně mé obezity. Přibrala jsem 20 kg za rok a půl a nevím co mám dělat a jak vytrvat v hubnutí, abych zhubla. Nevím, jak tato stránka funguje, zda je možné se sejít s nějakým odborníkem na obezitu?

Určitě to možné je. Na stránkách České obezitologické společnosti www.obesitas.cz najdete seznam ambulancí pro obézní a další informace. Na stránkách www.oberisk.cz se můžete přihlásit na jednorázovou konzultaci nebo se zapojit přímo do “Individuálního tříměsíčního redukčního programu”.

Barbora Patková (nutriční terapeut)

Mám vůbec šanci, že při onemocnění štítné žlázy ještě někdy zhubnu?

Dobrý den, nikdy jsem nebyla hubená, ale při své výšce 166cm, jsem si udržovala hmotnost cca 68kg. S postupujícím stárnutím ( bude mi letos padesát), se váha pomalu zvyšovala. V posledních letech mezi 80kg – 90kg. Vždy když jsem dosáhla 90kg, jsem se naštvala a zhubla jsem postupně na 80kg. Loňský rok jsem se zase dostala na 90, bohužel mi lékaři diagnostikovali hypofunkci štítné žlázy. Rozhodla jsem se tomu postavit, začala jsem více cvičit, zhubla jsem 2kg a nyní jde váha bez mého přičinění zase nahoru. Stále cvičím, snažím se jíst zdravě. Mám vůbec šanci, že při tomto onemocnění štítné žlázy ještě někdy zhubnu? Děkuji za odpověď.

Hypofunkce štítné žlázy určitě neznamená, že nemůžete už nikdy zhubnout. Když je hypofunkce dobře léčená, je vliv na hmotnost minimální. Vliv na hmotnost mají ale i hormonální změny přicházející s věkem. Na Vašem místě bych se o vašem jídelníčku poradila s nutričním terapeutem, který vám na základě zapsaného jídelníčku poradí konkrétní malé, ale efektivní změny, které by v redukci hmotnosti pomohly. Za cvičení Vás chválím, určitě v něm pokračujte.

Kristýna Čmerdová (nutriční terapeut)

Sestavíte mi jídelníček na míru?

Jeden z nejčastějších dotazů, které slýcháme v našich ambulancích. U nás však žádný jídelníček na míru nedostanete. Není těžké zhubnout, ale svou hmotnost následně udržet. Proto je důležité pochopit a naučit se správným principům stravování, což vás vzorový jídelníček, i když je vytvořen vám na míru, opravdu nenaučí. Je potřeba nad jídlem trochu přemýšlet, nikdo jiný to za vás neudělá. Základem je kvalitní zápis jídelníčku, díky kterému zjistíme váš aktuální energetický příjem a vaše dosavadní stravovací návyky, které následně individuálně upravíme. Cílem není vás omezovat, ale naučit, jak celoživotně fungovat.

Chci rychle zhubnout, existují nějaké tabletky?

První věc, kterou je dobré si uvědomit, je fakt, že neexistuje nic jako „rychlé hubnutí“. Hmotnosti, kterou teď máte, jste nedosáhli za dva týdny, proto nelze očekávat, že se jí rychle zbavíte. Hubnutí je běh na dlouhou trať a vyžaduje trpělivost. V současné době najdeme na trhu tři léky, které s redukcí mohou pomoci. Tyto přípravky jsou na lékařský předpis. Bez úpravy životního stylu jejich účinek ale nelze očekávat. Prvním krokem při redukci hmotnosti je vždy změna stravovacích návyků a zařazení sportovní aktivity. Léky zvažujeme až po žádoucí úpravě životního stylu jako podporu snížení hmotnosti.

Potřebuji k hubnutí pohyb?

Pokud je vaším cílem trvale udržitelná změna, je nezbytné řešit snižování hmotnosti komplexně. Z dlouhodobého hlediska u většiny nestačí pouze upravit jídelníček. Pohybová aktivita by měla být nedílnou součástí redukce hmotnosti. Přispívá ke zvýšenému energetickému výdeji, brání adaptaci na nízký energetický příjem a pomáhá budovat aktivní svalovou hmotu. Ale má pro nás i mnoho dalších zdravotních přínosů, např. působí dobře na psychiku, má pozitivní vliv na koncentraci cukru v krvi a hodnoty krevního tlaku. Věnujte se pohybu pravidelně. Najděte si takový pohyb, který vás baví, nebo alespoň takový, který vám bude vadit co nejméně.

Zeptejte se

Souhlas se zpracováním osobních údajů

4 + 8 =