Možná jsem měl i dva metráky
16. ledna 2020

„Slovo dieta doposud nenávidím,“ říká lékař‑gynekolog MUDr. Štěpán Budka. „Žádná technologicky upravená a agresivně propagovaná dieta nemůže nahradit to, když si člověk sám upraví své stravovací zvyklosti tak, aby neměl hlad, nestrádal a přitom dosáhl vysněného počtu kilogramů,“ dodává člověk, který se dokázal od roku 2010 zbavit 117 kg.

Dr. Štěpán Budka nebyl nikdy „hubený“, ale po nástupu do zaměstnání začaly kilogramy rychle přibývat. Nepravidelné stravování, nevhodná skladba jídelníčku a především jeho množství – to všechno způsobilo, že v roce 2010, kdy poprvé navštívil obezitologa MUDr. Martina Matoulka na radu své kamarádky internistky, ukázala ručička na váze 197 kg. „A to jsem se snažil už nejméně dva týdny před návštěvou dr. Matoulka omezit jídlo,“ vzpomíná na začátky souboje s hmotností Štěpán. „Možná jsem měl i přes 200,“ usmívá se nyní šaramantní lékař.

„Největším problémem byla obrovská únava. Otékaly mi nohy, dojít do obchodu byl pro mě problém. Nejvíce mi však vadilo, že jsem se nemohl věnovat synovi, který se nám narodil. Přišel jsem z práce, najedl jsem se, lehl a usnul. Ráno jsem se probudil snad ještě unavenější. Práci jsem zvládal s pověstí nepříliš pracovitého člověka, ale zvládal. Zásadní potíže jsem neměl ani při řízení auta, ale při cestách dlouhých několik desítek kilometrů jsem musel udělat i několik přestávek a vypít energetický nápoj,“ popisuje potíže dr. Budka.

Při vyšetření v ordinaci MUDr. Matoulka se zjistila i další diagnóza, která vysvětlovala (kromě extrémní obezity) únavu – spánková apnoe. Při ní nemocný spí nekvalitně. Příčinou je chrápání s přechodnými zástavami dechu, kdy se nedostatečně okysličuje krev a postižený spí povrchně, neodpočine si.

„Následovala mnohá vyšetření, ale obrat v mém životě přinesl až pobyt ve spánkové laboratoři na neurologické klinice. Po mnoha letech jsem se vyspal – s přístrojem, který pod tlakem přivádí vzduch do dýchacích cest. Připadal jsem si jak znovuzrozený. Když jsem vyšel ven, připadalo mi, že jsem na horách v Coloradu, svět byl neskutečně barevný a zajímavý,“ vypráví pacient.

Od samého začátku bylo Štěpánovi jasné, že bez operace se k úspěchu nedobere. „Uvědomoval jsem si, že to samo nepůjde, že do zhubnutí musím vložit vlastní vůli a úsilí,“ říká. „Od samého začátku jsem však velice věřil dr. Matoulkovi. Teprve on mi uměl říci, že v určitém nemalém procentu případů může za obezitu genetická dispozice. To potřebují silně obézní slyšet,“ vzpomíná úspěšný pacient.

Dr. Štěpán Budka nalezl podporu v rodině a ve spřízněných duších v „banding klubu“. Začal se jinak stravovat, omezil množství sacharidů, vyhýbá se pečivu a vysokoenergetickým nápojům, včetně alkoholu. Za prvních 16 měsíců v péči dr. Matoulka shodil 40 kg a na operaci (tubulizaci žaludku) se vypravil s hmotností 157 kg.

„Prvních 14 dnů po operaci jsem byl jen na tekuté stravě. Po měsíci jsem už jedl husté kaše,“ říká lékař, jehož koníčkem je stále vaření. Za celou dobu od operace žaludku si nezpůsobil komplikace příjmem velkého množství jídla. „Změnily se mi i chutě; nikdy jsem nebyl na čokoládu, teď umím tělo obelstít čtverečkem té sedmdesátiprocentní,“ usmívá se. Na jídle však neušetřím; jím sice málo, ale zato jen kvalitní potraviny, které jsou dražší,“ vysvětluje člověk, který dosáhl svého životního úspěchu. Váží 80 kg a jeho dalším cílem je si tuto hmotnost udržet.

(red)
Aktualizace 16. 1. 2020

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 3.5 / 5. Počet hlasů: 4

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

Dva roky = -60 kg = úplně nový život

„Všechna kila jsem nabral strašně rychle, asi během deseti let. Do pětatřiceti štíhlý kluk, pak přišla změna zaměstnání, pohyb nula. Všechnu energii...

Vytrvalost se vyplatila!

Paní Sudková měla od dětství více či méně kilogramů navíc. Ačkoli ani ty jí nebránily věnovat se oblíbeným sportovním aktivitám a po zdravotní...

Nejdůležitější je obrnit se pevnou vůlí a mít dobré zázemí!

Pan Hranáč si ještě před čtyřmi lety kupoval oblečení velikosti XXXXXL. Dnes, tři roky od navázání spolupráce s doc. Matoulkem a jeho týmem, resp....

V těle o 50 kg lehčím mi bylo lépe, pohodlněji, prostě luxusně!

Pan Stefurak měl v dětském věku nějaký ten kilogram navíc, od patnácti let si ale po dobu zhruba deseti let držel hmotnost normální (65 kg). Pak...

Obezita, srdeční selhání a 200 kg

Maximální hmotnost pacienta dosáhla 216 kg. Při srdečním selhání s dušností, kdy byl schopen chůze jen velmi omezeně, byl přijat do nemocnice. Po...

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.