dezerty

Ovesné sušenky s banánem

Ovesné vločky jsou univerzální potravinou do každého zdravého jídelníčku. Lze je připravit jak naslano, tak i nasladko. Obsahují bohatý zdroj rozpustné vlákniny, vitamínů B1, B6, E, a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Jsou pro tělo navíc lehce stravitelné a zasytí na dlouhou dobu. V podobě ovesných sušenek vám skvěle poslouží na cesty jako zdravá svačina.

Ingredience:

35 g ovesných vloček mletých na mouku

70 g celých ovesných vloček

40 g ovesných jemných vloček

10 g mletého lněného semínka

1 větší banán

2 vejce

65 g sladidla erythritolu

půl lžičky jedlé sody

skořice, vanilkové extrakt

Postup:

Troubu si předehřejeme na 160°C.

Nejprve si v míse rozmačkáme vidličkou banán, přidáme vejce, vanilkový extrakt, skořici a smícháme dohromady.

Následně přisypeme všechny ovesné vločky, sladidlo, mleté lněné semínko, jedlou sodu a spojíme do polotuhého těsta.

Připravené těsto na sušenky pokládáme na plech vyloženým pečícím papírem do tvaru kolečka. Mezi sebou necháme malé rozestupy.

Pečeme přibližně 10 – 15 minut na 160 °C.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Sladký pohankový chléb s malinami

Pohanka nebývá v našem jídelníčku příliš častou surovinou, přestože obsahuje vysoký obsah bioflavonoidu rutinu, který prospívá našim cévám a pomáhá udržovat naše srdce zdravé. V dnešním receptu si proto připravíme sladkou variantu pohanky v podobě chlebíku, který můžeme přirovnat například k bábovce.

 Ingredience:

150 g pohankové hladké mouky

70 g mandlové mouky nebo rozmixovaných loupaných mandlí

150 ml mléka

2 vejce

35 g rozpuštěného kokosového oleje nebo másla

1 kypřící prášek

vanilkový extrakt

mandlový extrakt

čekankový sirup na oslazení

150 g mražených malin

plátky mandlí na ozdobu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180°C.

Nejprve si smícháme pohankovou a mandlovou mouku, přidáme kypřící prášek, kapku vanilkového a mandlového extraktu a sladidlo.

Následně vmícháme mléko, vejce, společně promícháme a přidáme rozpuštěný kokosový olej. Na závěr ještě přidáme ¾ malin a znovu vše společně důkladně promícháme.

Formu na chleba vysteleme pečícím papírem, vyplníme připraveným těstem a navrch těsta vyskládáme zbývající množství malin a posypeme plátky mandlí.

Pečeme přibližně 45 – 50 minut na 180 °C.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Mrkvové muffiny s podmáslím

Mrkev na sladko? Pokud patříte mezi milovníky mrkvového dortu, jistě si oblíbíte i tento jednoduchý a rychlý recept na vláčné mrkvové muffiny. Tentokrát v kombinaci s ovesnými vločkami, podmáslím a banány. Muffiny se hodí jak na dopolední, tak i odpolední svačinu. Skvěle poslouží i jako chutná a zdravá svačinka dětem do školy.

Ingredience:

200 g mletých ovesných vloček

3–4 mrkve

150 ml podmáslí

2 vejce

10 g psyllia

35 g nasekaných vlašských ořechů

2 banány na oslazení

lžička kypřicího prášku

lžička jedlé sody

½ lžičky soli

skořice

vanilkové aroma

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Celé ovesné vločky si nejprve v mixéru umeleme na mouku. Následně přidáme všechny suché ingredience.

Mrkve omyjeme, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s rozmačkanými banány, vejci a podmáslím.

Obě směsi smícháme a ručním mixérem spojíme dohromady.

Připravené těsto pak plníme do silikonových muffinových košíčků.

Pečeme cca 15–20 min na 180 °C.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Fazolové brownies s červenou řepou

Myslíte si, že se fazole hodí jen na slané pokrmy a že zelenina patří jen do salátů? V dnešním receptu si ukážeme, že i luštěniny lze připravit v podobě sladkého pokrmu a společně s červenou řepou si upečeme zdravý a chutný dezert.

Ingredience:

400 g (1 plechovka) červených fazolí ve slaném nálevu

1 velká červená řepa

2 vejce

100 g bílého jogurtu

4–5 lžic čekankového sirupu

25 g holandského kakaa

40 g hořké čokolády s 80% obsahem kakaa

lžíce skořice

kypřící prášek

½ lžičky soli

kokosové plátky na ozdobu

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C.

Fazole v konzervě slijeme a propláchneme čistou vodou. V nádobě smícháme fazole, vejce, jogurt, čekankový sirup a tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme do hladka.

Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

Následně do směsi přidáme červenou řepu a všechny suché ingredience. Jemně promícháme a na závěr přidáme i ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu.

Hotové těsto nalijeme na pekáč pokrytý pečicím papírem do výšky cca 1–2 cm.

Pečeme cca 15 min na 180 °C.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Celozrnná žemlovka s tvarohem, jablky a hruškami

Tradiční sladký nákyp v upravené zdravé verzi s celozrnným toustovým chlebem a tvarohem. Oproti klasickému receptu je žemlovka méně kalorická a díky tvarohu vás zasytí na delší dobu. Pokrm je vhodný jak na snídani, tak i na svačinu.

Ingredience:
celozrnný toustový chléb
3 jablka
2 hrušky
3 vejce
500 g tvarohu ve vaničce
400 ml mléka
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
2 lžičky skořice
vanilkový extrakt
citronová kůra
kokosový olej na vymazání formy
sladidlo

Postup:
Jablka a hrušky nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme skořicí, přidáme rozinky a nadrobno nasekané vlašské ořechy.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, sladidla, citronové kůry a žloutků.
Toustový chléb namočíme do mléka ochuceného skořicí, vanilkou a případně lehce osladíme. Do vymazané formy nejprve dáme trochu směsi s jablky a hruškami, následně na ně položíme namočený toustový chléb. Na chléb začneme vrstvit jablka, hrušky a tvaroh, proložíme další vrstvou toustového chleba a opakujeme. Zakončujeme vrstvou strouhaných jablek a hrušek.
Připravenou žemlovku dáme péct přibližně na 10–15 minut na 180 °C.
Mezitím si vyšleháme vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Po cca 15 minutách vytáhneme žemlovku z trouby a pokryjeme vyšlehaným sněhem z bílků a dáme znovu péct do trouby na cca 15 minut.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Partneři:

Odborný garant: