Ovesné vločky jsou univerzální potravinou do každého zdravého jídelníčku. Lze je připravit jak naslano, tak i nasladko. Obsahují bohatý zdroj rozpustné vlákniny, vitamínů B1, B6, E, a řadu dalších zdraví prospěšných látek. Jsou pro tělo navíc lehce stravitelné a zasytí na dlouhou dobu. V podobě ovesných sušenek vám skvěle poslouží na cesty jako zdravá svačina.
Ingredience:
35 g ovesných vloček mletých na mouku
70 g celých ovesných vloček
40 g ovesných jemných vloček
10 g mletého lněného semínka
1 větší banán
2 vejce
65 g sladidla erythritolu
půl lžičky jedlé sody
skořice, vanilkové extrakt
Postup:
Troubu si předehřejeme na 160°C.
Nejprve si v míse rozmačkáme vidličkou banán, přidáme vejce, vanilkový extrakt, skořici a smícháme dohromady.
Následně přisypeme všechny ovesné vločky, sladidlo, mleté lněné semínko, jedlou sodu a spojíme do polotuhého těsta.
Připravené těsto na sušenky pokládáme na plech vyloženým pečícím papírem do tvaru kolečka. Mezi sebou necháme malé rozestupy.
Pečeme přibližně 10 – 15 minut na 160 °C.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Pohanka nebývá v našem jídelníčku příliš častou surovinou, přestože obsahuje vysoký obsah bioflavonoidu rutinu, který prospívá našim cévám a pomáhá udržovat naše srdce zdravé. V dnešním receptu si proto připravíme sladkou variantu pohanky v podobě chlebíku, který můžeme přirovnat například k bábovce.
Ingredience:
150 g pohankové hladké mouky
70 g mandlové mouky nebo rozmixovaných loupaných mandlí
150 ml mléka
2 vejce
35 g rozpuštěného kokosového oleje nebo másla
1 kypřící prášek
vanilkový extrakt
mandlový extrakt
čekankový sirup na oslazení
150 g mražených malin
plátky mandlí na ozdobu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Nejprve si smícháme pohankovou a mandlovou mouku, přidáme kypřící prášek, kapku vanilkového a mandlového extraktu a sladidlo.
Následně vmícháme mléko, vejce, společně promícháme a přidáme rozpuštěný kokosový olej. Na závěr ještě přidáme ¾ malin a znovu vše společně důkladně promícháme.
Formu na chleba vysteleme pečícím papírem, vyplníme připraveným těstem a navrch těsta vyskládáme zbývající množství malin a posypeme plátky mandlí.
Pečeme přibližně 45 – 50 minut na 180 °C.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Mrkev na sladko? Pokud patříte mezi milovníky mrkvového dortu, jistě si oblíbíte i tento jednoduchý a rychlý recept na vláčné mrkvové muffiny. Tentokrát v kombinaci s ovesnými vločkami, podmáslím a banány. Muffiny se hodí jak na dopolední, tak i odpolední svačinu. Skvěle poslouží i jako chutná a zdravá svačinka dětem do školy.
Ingredience:
200 g mletých ovesných vloček
3–4 mrkve
150 ml podmáslí
2 vejce
10 g psyllia
35 g nasekaných vlašských ořechů
2 banány na oslazení
lžička kypřicího prášku
lžička jedlé sody
½ lžičky soli
skořice
vanilkové aroma
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Celé ovesné vločky si nejprve v mixéru umeleme na mouku. Následně přidáme všechny suché ingredience.
Mrkve omyjeme, oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s rozmačkanými banány, vejci a podmáslím.
Obě směsi smícháme a ručním mixérem spojíme dohromady.
Připravené těsto pak plníme do silikonových muffinových košíčků.
Pečeme cca 15–20 min na 180 °C.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Myslíte si, že se fazole hodí jen na slané pokrmy a že zelenina patří jen do salátů? V dnešním receptu si ukážeme, že i luštěniny lze připravit v podobě sladkého pokrmu a společně s červenou řepou si upečeme zdravý a chutný dezert.
Ingredience:
400 g (1 plechovka) červených fazolí ve slaném nálevu
1 velká červená řepa
2 vejce
100 g bílého jogurtu
4–5 lžic čekankového sirupu
25 g holandského kakaa
40 g hořké čokolády s 80% obsahem kakaa
lžíce skořice
kypřící prášek
½ lžičky soli
kokosové plátky na ozdobu
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Fazole v konzervě slijeme a propláchneme čistou vodou. V nádobě smícháme fazole, vejce, jogurt, čekankový sirup a tyčovým mixérem důkladně rozmixujeme do hladka.
Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
Následně do směsi přidáme červenou řepu a všechny suché ingredience. Jemně promícháme a na závěr přidáme i ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu.
Hotové těsto nalijeme na pekáč pokrytý pečicím papírem do výšky cca 1–2 cm.
Pečeme cca 15 min na 180 °C.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Tradiční sladký nákyp v upravené zdravé verzi s celozrnným toustovým chlebem a tvarohem. Oproti klasickému receptu je žemlovka méně kalorická a díky tvarohu vás zasytí na delší dobu. Pokrm je vhodný jak na snídani, tak i na svačinu.
Ingredience:
celozrnný toustový chléb
3 jablka
2 hrušky
3 vejce
500 g tvarohu ve vaničce
400 ml mléka
50 g vlašských ořechů
50 g rozinek
2 lžičky skořice
vanilkový extrakt
citronová kůra
kokosový olej na vymazání formy
sladidlo
Postup:
Jablka a hrušky nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme skořicí, přidáme rozinky a nadrobno nasekané vlašské ořechy.
Tvarohovou náplň připravíme smícháním tvarohu, sladidla, citronové kůry a žloutků.
Toustový chléb namočíme do mléka ochuceného skořicí, vanilkou a případně lehce osladíme. Do vymazané formy nejprve dáme trochu směsi s jablky a hruškami, následně na ně položíme namočený toustový chléb. Na chléb začneme vrstvit jablka, hrušky a tvaroh, proložíme další vrstvou toustového chleba a opakujeme. Zakončujeme vrstvou strouhaných jablek a hrušek.
Připravenou žemlovku dáme péct přibližně na 10–15 minut na 180 °C.
Mezitím si vyšleháme vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu.
Po cca 15 minutách vytáhneme žemlovku z trouby a pokryjeme vyšlehaným sněhem z bílků a dáme znovu péct do trouby na cca 15 minut.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková