hlavní jídla

Vepřová panenka s hráškovým rizotem a žampiony

Další nevšední kombinace surovin pro zpestření běžného rizota, tentokrát s hráškem a žampiony. Krémová konzistence je dosažena přidáním ricotty, což je syrovátkový sýr, který se pyšní nižším obsahem tuků a vyšší podílem bílkovin ve srovnání s běžnou smetanou na vaření.

Ingredience:

250 rýže Arborio

350 g vepřové panenky

250 g čerstvých žampionů

350 g mraženého hrášku

250g ricotty

2–3 jarní cibule

česnek

lžíce oleje na přípravu

sůl, pepř

parmazán na posypání

 Postup:

Nejprve si na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené žampiony, česnek, osolíme, opepříme, promícháme a přidáme suchou rýži, kterou krátce orestujeme.

Po chvíli zalijeme horkou vodou v poměrů 1:2 (rýže:voda) a vaříme cca 10-15 minut.

Mezitím si dáme vařit mražený hrášek přibližně na 10 minut. Jakmile je hrášek uvařený do měkka, přidáme k němu ricottu, sůl, pepř a najemno rozmixujeme ve stolním mixéru. Lze použít i tyčový mixér. Podle potřeby směs naředíme do polotekuté formy.

Následně uvařenou rýži smícháme s připravenou hráškovou směsí a důkladně promícháme a případně ještě dochutíme.

Jako poslední krok si připravíme vepřovou panenku, kterou nakrájíme na cca 1 cm plátky a orestujeme na pánvi na lžíci oleje. Jakmile je panenka hotová posypeme ji malým množstvím strouhaného parmazánu a podáváme společně s rizotem.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Celozrnné těstoviny s paprikovou omáčkou

Omáčka nemusí být pouze z mouky a smetany. Vyzkoušejte naši krémovou omáčku z pečených paprik, rajčat a ricotty. Díky této nevšední kombinaci poznáte zcela nové chutě.

Ingredience:

250 g celozrnných těstovin

4 červené papriky

300 g rajčat

2 jarní cibulky

3-4 stroužky česneku

200 g ricotty

hrst čerstvé bazalky

sůl, pepř

provensálské koření

olivový olej

parmazán na posypání

Postup:

Nejprve si nakrájíme papriku na kostičky a rajčata na čtvrtky. Nakrájenou zeleninu rozprostřeme na plech vystlaným pečícím papírem, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný česnek, provensálské koření a zakápneme olivovým olejem.

Pečeme cca 30 min na 180°C.

Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny.

Hotovou pečenou zeleninu dáme do mixéru a rozmixujeme s ricottou a čerstvou bazalkou.

Ricottovou směs podle potřeby dochutíme  promícháme s těstovinami.

Podáváme posypané parmazánem.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Krůtí rizoto z červené řepy

Také už vás nudí klasická verze rizota a rádi byste si tento pokrm něčím ozvláštnili? Vyzkoušejte netradiční variantu rizota v kombinaci s červenou řepou. Řepa dodá celému pokrmu nejen krásnou barvu, ale také zajímavou chuť.

Ingredience:

250 rýže Arborio

350 g krůtích prsou

500 ml zeleninového vývaru nebo vody

2 cibule

2 středně velké syrové červené řepy

35 g másla

50 g nastrouhaného parmazánu

lžička olivového oleje extra panenského

tymián

sůl, pepř

Postup:

Jako první krok si uvaříme červenou řepu. Řepu omyjeme, očistíme a dáme vařit na 10–15 minut do změknutí.

Mezitím si ve větším hrnci zpěníme na kapce oleje nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme suchou rýži, kterou krátce orestujeme. Následně naředíme 500 ml horké vody nebo vývaru a necháme rýži uvařit do měkka.

Jakmile je řepa hotová, necháme ji chvilku vychladnout a následně oloupeme a nakrájíme na menší kostky, které rozmixujeme v mixéru na jemné pyré. Rozmixovanou řepu osolíme, opepříme, přidáme sušený tymián a nastrouhaný parmazán. Takto připravenou červenou řepu poté smícháme s uvařenou rýží, přidáme máslo a dochutíme.

Na závěr si už jen připravíme krůtí prsa, která nakrájíme na menší kousky a orestujeme na pánvi z obou stran. Hotové maso pak podáváme k rizotu navrch nebo maso můžeme předem nakrájet na menší kousky a zamíchat do rizota.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Losos se špenátem a pečenými batáty

Losos patří u nás bezpochyby mezi nejoblíbenější mořské ryby. Vyniká nejen svou výraznou chutí, ale také svým vysokým obsahem nenasycených omega-3 mastných kyselin. Zdravé omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné pro udržení zdravého srdce a mozku, proto bychom si měli dopřát alespoň dvě porce ryby týdně.

Ingredience:

200 g lososa

120 g mraženého listového špenátu

65 g ricotty

250 g syrových batátů

1 menší cibule

čerstvá šťáva z citronu

olivový olej

čerstvý tymián

česnek

sůl

pepř

trochu vody

Postup:

Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Nejprve si důkladně očistíme a omyjeme batáty. Nakrájíme je na malé kostičky a rozprostřeme na plech pokrytý pečicím papírem. Batáty zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme čerstvým či sušeným tymiánem.

Batáty pečeme cca 30 minut na 180 °C.

Mezitím si připravíme špenátovou omáčku. V hrnci zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný a nakrájený česnek. Následně do hrnce přidáme mražený špenát a dusíme do změknutí.

Jakmile je špenát hotový, přidáme ricottu, trochu vody a společně zamícháme. Špenát s ricottou necháme na mírném plameni přijít pomalu k varu. Na závěr hotovou omáčku jen dochutíme solí, pepřem a případně česnekem podle chuti.

Jakmile jsou batáty upečené, připravíme si lososa.

Syrového lososa vyložíme na plech s pečicím papírem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a posypeme tymiánem.

Lososa pečeme přibližně 10 min na 180 °C do růžova.

Jakmile je losos hotový, můžeme podávat.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Celozrnný quiche s pórkem a růžičkovou kapustou

Růžičková kapusta pro většinu z nás nebývá na seznamu nejoblíbenějších jídel. Můžeme vám však zaručit, že v tomto receptu si ji zamilujete. Quiche je druh francouzského slaného koláče, který je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jako snídaně či večeře.

Ingredience:
Těsto:
180 g celozrnné hladké špaldové mouky
60 g másla
1 vejce
půl lžičky kypřicího prášku
sůl, pepř, muškátový oříšek
5 lžic vody

Náplň:
500 g růžičkové kapusty – 2 balení
1/2 pórku
1 červená cibule
4 stroužky česneku
200 g ricotty
150 g zakysané smetany 12 %
3 vejce
sůl, pepř, tymián
lžíce olivového oleje

Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C.

Nejprve si připravíme těsto. Prosátou mouku smícháme se změklým máslem, vejcem, kypřicím práškem, kořením a přidáme trochu vody do konzistence tuhého těsta. Hotové těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout.

Mezitím si připravíme další suroviny. Cibuli a pórek očistíme a podélně nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vroucí osolené vodě pak uvaříme cca 5 minut omytou a očištěnou růžičkovou kapustu. Hotovou kapustu scedíme a propláchneme studenou vodou, následně nakrájíme na půlky.

Na pánvi s olivovým olejem orestujeme cibuli, česnek a pórek. Na závěr přidáme i růžičkovou kapustu. Společně promícháme a odstavíme.

Připravíme si tekutou část náplně. Smícháme ricottu, zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a tymián.

Nyní už jen poskládáme vše dohromady.

Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme do formy. Spodek těsta ještě propícháme vidličkou. Na těsto navrstvíme část orestované zeleniny, zalijeme ricottovou náplní a navrch rozložíme zbytek zeleniny.

Pečeme přibližně 40 minut na 180 °C.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Partneři:

Odborný garant: