Ingredience na 1 porci:
Postup:
Energetická hodnota 1 porce: 2079 kJ, 32 g bílkovin, 54 g sacharidů, 18 g tuku, 10 g vlákniny
Přibližná cena 1 porce: 75 Kč
Ingredience na 1 porci:
Postup:
Energetická hodnota 1 porce: 1 954 kJ, 36,5 g bílkovin, 46 g sacharidů, 14,5 g tuku, 10 g vláknina
Přibližná cena 1 porce: 46 Kč
Další nevšední kombinace surovin pro zpestření běžného rizota, tentokrát s hráškem a žampiony. Krémová konzistence je dosažena přidáním ricotty, což je syrovátkový sýr, který se pyšní nižším obsahem tuků a vyšší podílem bílkovin ve srovnání s běžnou smetanou na vaření.
Ingredience:
250 rýže Arborio
350 g vepřové panenky
250 g čerstvých žampionů
350 g mraženého hrášku
250g ricotty
2–3 jarní cibule
česnek
lžíce oleje na přípravu
sůl, pepř
parmazán na posypání
Postup:
Nejprve si na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené žampiony, česnek, osolíme, opepříme, promícháme a přidáme suchou rýži, kterou krátce orestujeme.
Po chvíli zalijeme horkou vodou v poměrů 1:2 (rýže:voda) a vaříme cca 10-15 minut.
Mezitím si dáme vařit mražený hrášek přibližně na 10 minut. Jakmile je hrášek uvařený do měkka, přidáme k němu ricottu, sůl, pepř a najemno rozmixujeme ve stolním mixéru. Lze použít i tyčový mixér. Podle potřeby směs naředíme do polotekuté formy.
Následně uvařenou rýži smícháme s připravenou hráškovou směsí a důkladně promícháme a případně ještě dochutíme.
Jako poslední krok si připravíme vepřovou panenku, kterou nakrájíme na cca 1 cm plátky a orestujeme na pánvi na lžíci oleje. Jakmile je panenka hotová posypeme ji malým množstvím strouhaného parmazánu a podáváme společně s rizotem.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Omáčka nemusí být pouze z mouky a smetany. Vyzkoušejte naši krémovou omáčku z pečených paprik, rajčat a ricotty. Díky této nevšední kombinaci poznáte zcela nové chutě.
Ingredience:
250 g celozrnných těstovin
4 červené papriky
300 g rajčat
2 jarní cibulky
3-4 stroužky česneku
200 g ricotty
hrst čerstvé bazalky
sůl, pepř
provensálské koření
olivový olej
parmazán na posypání
Postup:
Nejprve si nakrájíme papriku na kostičky a rajčata na čtvrtky. Nakrájenou zeleninu rozprostřeme na plech vystlaným pečícím papírem, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný česnek, provensálské koření a zakápneme olivovým olejem.
Pečeme cca 30 min na 180°C.
Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny.
Hotovou pečenou zeleninu dáme do mixéru a rozmixujeme s ricottou a čerstvou bazalkou.
Ricottovou směs podle potřeby dochutíme promícháme s těstovinami.
Podáváme posypané parmazánem.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Také už vás nudí klasická verze rizota a rádi byste si tento pokrm něčím ozvláštnili? Vyzkoušejte netradiční variantu rizota v kombinaci s červenou řepou. Řepa dodá celému pokrmu nejen krásnou barvu, ale také zajímavou chuť.
Ingredience:
250 rýže Arborio
350 g krůtích prsou
500 ml zeleninového vývaru nebo vody
2 cibule
2 středně velké syrové červené řepy
35 g másla
50 g nastrouhaného parmazánu
lžička olivového oleje extra panenského
tymián
sůl, pepř
Postup:
Jako první krok si uvaříme červenou řepu. Řepu omyjeme, očistíme a dáme vařit na 10–15 minut do změknutí.
Mezitím si ve větším hrnci zpěníme na kapce oleje nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme suchou rýži, kterou krátce orestujeme. Následně naředíme 500 ml horké vody nebo vývaru a necháme rýži uvařit do měkka.
Jakmile je řepa hotová, necháme ji chvilku vychladnout a následně oloupeme a nakrájíme na menší kostky, které rozmixujeme v mixéru na jemné pyré. Rozmixovanou řepu osolíme, opepříme, přidáme sušený tymián a nastrouhaný parmazán. Takto připravenou červenou řepu poté smícháme s uvařenou rýží, přidáme máslo a dochutíme.
Na závěr si už jen připravíme krůtí prsa, která nakrájíme na menší kousky a orestujeme na pánvi z obou stran. Hotové maso pak podáváme k rizotu navrch nebo maso můžeme předem nakrájet na menší kousky a zamíchat do rizota.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Losos patří u nás bezpochyby mezi nejoblíbenější mořské ryby. Vyniká nejen svou výraznou chutí, ale také svým vysokým obsahem nenasycených omega-3 mastných kyselin. Zdravé omega-3 mastné kyseliny jsou prospěšné pro udržení zdravého srdce a mozku, proto bychom si měli dopřát alespoň dvě porce ryby týdně.
Ingredience:
200 g lososa
120 g mraženého listového špenátu
65 g ricotty
250 g syrových batátů
1 menší cibule
čerstvá šťáva z citronu
olivový olej
čerstvý tymián
česnek
sůl
pepř
trochu vody
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Nejprve si důkladně očistíme a omyjeme batáty. Nakrájíme je na malé kostičky a rozprostřeme na plech pokrytý pečicím papírem. Batáty zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a posypeme čerstvým či sušeným tymiánem.
Batáty pečeme cca 30 minut na 180 °C.
Mezitím si připravíme špenátovou omáčku. V hrnci zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme oloupaný a nakrájený česnek. Následně do hrnce přidáme mražený špenát a dusíme do změknutí.
Jakmile je špenát hotový, přidáme ricottu, trochu vody a společně zamícháme. Špenát s ricottou necháme na mírném plameni přijít pomalu k varu. Na závěr hotovou omáčku jen dochutíme solí, pepřem a případně česnekem podle chuti.
Jakmile jsou batáty upečené, připravíme si lososa.
Syrového lososa vyložíme na plech s pečicím papírem, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a posypeme tymiánem.
Lososa pečeme přibližně 10 min na 180 °C do růžova.
Jakmile je losos hotový, můžeme podávat.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková
Růžičková kapusta pro většinu z nás nebývá na seznamu nejoblíbenějších jídel. Můžeme vám však zaručit, že v tomto receptu si ji zamilujete. Quiche je druh francouzského slaného koláče, který je jednoduchý na přípravu a skvěle se hodí jako snídaně či večeře.
Ingredience:
Těsto:
180 g celozrnné hladké špaldové mouky
60 g másla
1 vejce
půl lžičky kypřicího prášku
sůl, pepř, muškátový oříšek
5 lžic vody
Náplň:
500 g růžičkové kapusty – 2 balení
1/2 pórku
1 červená cibule
4 stroužky česneku
200 g ricotty
150 g zakysané smetany 12 %
3 vejce
sůl, pepř, tymián
lžíce olivového oleje
Postup:
Troubu si předehřejeme na 200 °C.
Nejprve si připravíme těsto. Prosátou mouku smícháme se změklým máslem, vejcem, kypřicím práškem, kořením a přidáme trochu vody do konzistence tuhého těsta. Hotové těsto dáme na chvíli do lednice odpočinout.
Mezitím si připravíme další suroviny. Cibuli a pórek očistíme a podélně nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ve vroucí osolené vodě pak uvaříme cca 5 minut omytou a očištěnou růžičkovou kapustu. Hotovou kapustu scedíme a propláchneme studenou vodou, následně nakrájíme na půlky.
Na pánvi s olivovým olejem orestujeme cibuli, česnek a pórek. Na závěr přidáme i růžičkovou kapustu. Společně promícháme a odstavíme.
Připravíme si tekutou část náplně. Smícháme ricottu, zakysanou smetanu, vejce, sůl, pepř a tymián.
Nyní už jen poskládáme vše dohromady.
Zapékací mísu vymažeme máslem nebo olivovým olejem. Těsto rozválíme na tenký plát a vložíme do formy. Spodek těsta ještě propícháme vidličkou. Na těsto navrstvíme část orestované zeleniny, zalijeme ricottovou náplní a navrch rozložíme zbytek zeleniny.
Pečeme přibližně 40 minut na 180 °C.
Autor: Bc. Michaela Gorčíková