polévky

Celerový krém

Celer nemusí tvořit základ pouze vývaru nebo svíčkové. Své uplatnění najde tato vynikající kořenová zelenina v řadě nejrůznějších receptů. Z celeru připravíte nejen polévku, ale také saláty, pomazánky, můžete ho zapéct, zkombinovat s bramborami a zpestřit s ním běžnou bramborovou kaši nebo si připravit v troubě stále oblíbenější celerové hranolky.

Ingredience:
1 středně velký celer
2–3 celé petržele
1 velká cibule
4–5 menších brambor
3 stroužky česneku
sůl, pepř,
čerstvý tymián
mletý koriandr
1,5 litru horké vody
lžíce řepkového oleje

Postup:
Ve větším hrnci si na lžíci řepkového oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený celer, petržel a oloupané brambory.

Krátce orestujeme, přidáme nakrájený česnek a zalijeme horkou vodou. Polévku osolíme, opepříme, přidáme 2–3 snítky čerstvého tymiánu a necháme cca 10–15 minut vařit na mírném stupni do měkka.

Jakmile je zelenina měkká, vyndáme snítky tymiánu a rozmixujeme zeleninu ve velkém mixéru nebo použijeme tyčový mixér. Polévku důkladně rozmixujeme do krémové konzistence. Pokud je polévka stále ještě hustá, přidejte trochu horké vody.

Polévku není potřeba jakkoliv zahušťovat. Krémová konzistence vznikne kombinací zeleniny a důkladného rozmixování.

Na závěr polévku dochutíme koriandrem, případně ještě dosolíme.

Polévku podáváme s trochou zakysané smetany, s lžičkou lněného nebo sezamového oleje a lžící na sucho opražených slunečnicových a dýňových semínek.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Brokolicová polévka se špenátem s klíčky mungo

Skvělý způsob, jak zkonzumovat pro hodně z nás neoblíbenou zelenou zeleninu. Kombinace brokolice, špenátu a klíčků mungo vám dodá spoustu živin a zahřeje v chladných dnech. Příprava polévky se obzvlášť hodí do náročných pracovních dní, kdy nezbývá mnoho času na vaření.

Ingredience:
500 g brokolice
125 g čerstvého baby špenátu
1 malá lučina
1 cibule
3 stroužky česneku
mletý muškátový oříšek
sůl, pepř
olivový olej
hrst klíčků mungo

Postup:
Brokolici omyjeme, okrájíme jednotlivé růžičky včetně košťálu. Špenátové listy propláchneme vodou a necháme oschnout.

Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku společně orestujeme a přidáme brokolici a špenát. Osolíme, opepříme, zalijeme vroucí vodou, aby byla brokolice ponořená a necháme vařit do poloměkka cca 15 minut.

Když je brokolice tak akorát, odstavíme hrnec a polévku rozmixujeme do hladkého krému. V případě potřeby naředíme vroucí vodou. Dochutíme podle potřeby solí, pepřem a přidáme půl lžičky mletého muškátového oříšku. Na závěr přidáme kostičku lučiny, která polévku zjemní.

Podáváme ozdobené čerstvými klíčky mungo.

Autor: Bc. Michaela Gorčíková

Partneři:

Odborný garant: