Když srovnávané není srovnatelné
26. května 2020

V jednom nejmenovaném televizním pořadu zabývajícím se obezitou došlo k zajímavému srovnání. Miska čerstvého ovoce (borůvky, jahody aj.) byla srovnávána s miskou (pravděpodobně) snídaňových cereálií (či dokonce jiné potraviny z kategorie vysoce zpracovaných potravin). V pořadu zazní ponaučení, že z hlediska energetické hodnoty se jedná o srovnatelné položky (zde lze jistě za určitých okolností souhlasit) a tím pádem mají na hubnutí stejný efekt – zde již souhlasit nelze a v následujícím textu se pokusíme vysvětlit proč.

Je možné srovnávat dvě naprosto nesrovnatelné skupiny potravin?

Pro výše uvedené srovnání byly v pořadu využity misky, ve kterých bylo pravděpodobně správně naváženo takové množství zpracovaných cereálií, které množstvím energie v kilojoulech odpovídalo hodnotě ovoce v druhé misce. Samozřejmě, 1000 kilojoulů z ovoce bude mít stejnou energetickou hodnotu, jako 1000 kilojoulů jakékoliv jiné potraviny. Stejně jako kilo železa bude vážit stejně jako kilo brambor. Tak to ve fyzice chodí.

Důležité (nejen pro hubnutí) však je, že 100 g ovoce již zdaleka nebude mít stejnou energetickou hodnotu jako 100 g uvedených cereálií. Právě naopak, ovoce bude mít průměrně 7-10 x nižší hodnotu než podobné cereálie, a dokonce ještě násobně nižší než průměrná sladká či slaná pochutina.

Je však energetická hodnota jediný parametr?

Výčet všech důvodů, proč bude ovoce vždy výhodnější by mohl být námětem na další texty, nyní se spokojíme s pár nejdůležitějšími body. Pro ilustraci jsou použity borůvky a jahody, které se ve srovnávané misce objevily a které patří mezi nejčastěji konzumované druhů bobulovitého ovoce. Kromě energie můžeme sledovat také množství vlákniny a poměr obsažených sacharidů ku vláknině (jako výhodný označujeme poměr s hodnotou rovnou nebo nižší než 10). Ve všem jednoznačně volíme ovoce.

 

Parametry ke srovnání Energetická hodnota (ve 100 g) Vláknina (ve 100 g) Poměr sacharidy:vláknina
Borůvky 226 kJ 2,9 g 3,9
Jahody 158 kJ 1,8 g 3,5
Snídaňové cereálie (typu medové kroužky) 1633 kJ 4,5 g 19

 

Zdroj: www.kaloricketabulky.cz

Dále, ovoce bude mít daleko lepší vliv na funkci našich cév, na dílčí pochody úzce související s metabolismem jednotlivých makronutrientů, na imunitní systém a další, vše vzájemně provázáno se zdravým způsobem redukce tělesné hmotnosti. Ovoce je, oproti vysoce zpracovaným potravinám, obecně zdrojem nutričně vysoce bohatých látek jako jsou:

  • Vitaminy – kromě vitaminu C jahody i borůvky v menší míře obsahují i thiamin, riboflavin, niacin, folát, pyridoxin a rovněž vitaminy A, E a K
  • Minerální látky – v jahodách mangan, jód, hořčík, měď, železo, fosfor, v borůvkách dále draslík, zinek či selen
  • Antioxidační kapacita je zvlášť vysoká u jahod

Ve většině ovoce jsou rovněž obsaženy tzv. bioaktivní komponenty, tzn. zdraví prospěšné látky, které vykazují protizánětlivé účinky a jsou spojovány s ochrannými účinky proti chronickým onemocněním jako jsou kardiovaskulární onemocnění, rakovina, Alzheimerova choroba aj. Mezi tyto zdraví prospěšné látky přirozeně obsažené v borůvkách lze řadit zejména polyfenoly (např. flavonoidy, prokyanidiny, flavonoly či fenolické kyseliny).

Co na to vysoce zpravované snídaňové cereálie?

Snídaňové cereálie znázorněné v pořadu (pro lepší představu si čtenář může představit snídaňové cereálie typu medových kroužků) patří do skupiny vysoce zpracovaných potravin, tj. do stejné kategorie, kde se nachází sladkosti, slané pochutiny, masné výrobky aj. Přirozeně samozřejmě obsahují látky v závislosti na druhu obiloviny, ze které jsou vyrobeny. I přesto, že část z nich zůstává i po zpracování, většina vitaminů a minerálních látek uváděných na obalech musejí být uměle přidávány. Kromě výše uvedeného vysokého obsahu energie, nevýhodného poměru sacharidů ku vláknině, často obsahují rovněž vysoká množství přidaných cukrů.

Pro shrnutí:

Lze souhlasit s jednoduchou fyzikální skutečností, že 1000 kJ se z hlediska obsahu energie rovná 1000 kJ, nelze však souhlasit s velice zjednodušenou aplikací této základní fyzikální skutečnosti na tak složitý mechanismus, jako je udržení lidské zdraví a to zejm. při redukci hmotnosti. Dejte (kusovému) ovoci zelenou, vybírejte z pestré palety jeho druhů a barev a při případných pochybnostech se poraďte se svým nutričním terapeutem!

Autor: Martina Karbanová

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.