Na formě záleží!
27. dubna 2020

Konzumace ovoce a zeleniny je nepochybně důležitou součástí vyváženého stravování nejen v léčbě obezity. Snížení energetické denzity stravy prostřednictvím zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny je účinnou metodou snížení nebo udržení adekvátní tělesné hmotnosti. Není však již tak zřejmé, jakou roli hraje forma přijaté energie. Jinými slovy, je rozdíl mezi tím, zda sníme jablko nebo jablečný džus? Budeme reagovat jinak budeme-li štíhlí nebo budeme trpět nadváhou či obezitou? Odpovědi hledala randomizovaná, 21týdenní studie, která mapovala hodnocení chuti k jídlu po zařazení ovoce a zeleniny, v pevné (kusové) a nápojové formě, řízenou konzumaci ovoce a zeleniny vsadila do obvyklé stravy dospělých zdravých štíhlých a jedinců s nadváhou či obezitou s jinak nízkou obvyklou spotřebou ovoce a zeleniny. Studovanými dopady byla sytivost pokrmu (zjednodušeně jak moc nás ovoce/zelenina v dané formě sytí), pocit nasycení (jak se cítíme najedení a jak dlouho trvá, než opět něco konzumujeme).

A jak to dopadlo?

Po konzumaci ovoce ve formě nápoje zaznamenali účastníci s nadváhou/obezitou menší sytivost (menší snižování pocitu hladu v průběhu konzumace) ve srovnání s konzumací kusové formy ovoce. Účastníci rovněž snědli méně nadcházejícího pokrmu, pokud mu předcházela konzumace kusového ovoce (např. kus ovoce před obědem). Zajímavé je, že ať už účastníci (nezávisle na hmotnosti) konzumovali ovoce ve formě nápoje nebo v kusové formě, načasování následujícího pokrmu tím nebylo ovlivněno. Pocit nasycení tedy nebyl ovlivněn.

Forma ovoce ovlivnila celkový energetický příjem dne, a to jak u jedinců s nadváhou či obezitou. U obézních došlo ke statisticky významnému navýšení přijaté energie za den po konzumaci ovoce ve formě nápoje ve srovnání s kusovým ovocem. U štíhlých jedinců byla situace obdobná, navýšení denního energetického příjmu však nebylo statisticky významné. Pravidelná konzumace ovoce ve formě nápojů po dobu 8 týdnů vedla k nárůstu hmotnosti jak u štíhlých, tak u jedinců s nadváhou či obezitou, ovoce ve formě kusové nezpůsobilo žádný nárůst hmotnosti u štíhlých, ale u těch s BMI nad 25 ano.

Co z toho pro nás vyplývá?

Ovoce a zelenina v kusové formě patří mezi účinné spojence v prevenci obezity, ve formě nápojů však zvyšuje riziko nárůstu hmotnosti jak u štíhlých, tak i u těch, kteří se již s nadměrnou tělesnou hmotností potýkají. Pokud se snažíte svoji hmotnost snížit, jistě není zejm. ovoce zakázáno, mělo by však být zohledněno v celkovém denním příjmu energie.

Odkaz na zdrojový dokument Houchins, J. A., Tan, S.-Y., Campbell, W. W., & Mattes, R. D. (2012). Effects of fruit and vegetable, consumed in solid vs beverage forms, on acute and chronic appetitive responses in lean and obese adults.

Autor: Mgr. Martina Karbanová

Štítky: obezita | ovoce | zelenina

Jak se vám článek líbil?

Klikněte na palec a hlasujte

Průměrné hodnocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Ještě nikdo nehlasoval

AUTOR
tribune

Mohlo by Vás také zajímat
><

><
Aktuality

><
obesity news online

><
Potřebujete poradit?

kontaktujte nás

><
čas pro zdraví

><
oberisk

><
nol nakladatelství

Vše o zdravém životním stylu a hubnutí v papírové podobě.